Aromatyczne i delikatne mleko waniliowe z nerkowców i daktyli. Idealny dodatek do musli, granoli czy porannej kaszy jaglanej z owocami.
Składniki:
- 1 szkl. namoczonych nerkowców
- 6 namoczonych daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 laski wanilii lub 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 szkl. wody źródlanej lub filtrowanej
- 2 łyżki czystego syropu klonowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.
2. Namoczenie daktyli ma ułatwić miksowanie składników mleka z nerkowców.
Mleko można przechowywać w lodówce do ok. tygodnia.
Wskazówka
Mleko z nerkowców idealnie nadaje się jako baza np. do Cappuccino Smoothie , Owsiano-Bananowego Smoothie, czy Czekoladowego Smoothie
robiłam z migdałów :] świetna sprawa!
OdpowiedzUsuńtak, z migdałów też jest smaczne :)
OdpowiedzUsuń