Chrupiące i pachnące musli, duże lepsze i zdrowsze od nawet najlepszego, kupionego w sklepie. Świetny dodatek do owoców, jogurtu lub mleka roślinnego.
Składniki:
- 4 kubki tradycyjnych płatków owsianych
- 1/2 kubka nasion słonecznika
- 1 kubek nasion sezamu niełuskanego
- 1 kubek wiórków kokosowych (100 g)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/3 kubka roztopionego oleju kokosowego
- 1/4 kubka syropu klonowego
- 1 kubek płatków kokosowych (50 g)
- 1/2 kubka morwy (pokrojonej na mniejsze kawałki, jeśli są duże)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 160 st.C.
2. Wymieszaj razem płatki owsiane, nasiona, wiórki kokosowe, kardamon i sól.
3. Dodaj roztopiony olej kokosowy i syrop klonowy. Rozłóż masę równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze. Piecz przez ok 25 minut (płatki powinny się lekko złote), mieszając od czasu do czasu.
4. Następnie wymieszaj z płatkami kokosowymi i piecz dodatkowe 10-15 minut.
5. Wyciągnij i wymieszaj z morwą. Odstaw do wychłodzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
U mnie (na zdjęciu) poszatkowane jabłka, mleko z pestek dyni i granola.
Wygląda bosko! Powiedziałabym wręcz, że jest w moim stylu. :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
No to gratuluję dobrego smaku :D
OdpowiedzUsuńto mleko z pestek dyni ciągle mnie kusi, ma cudowny kolor! a granola chyba jeszcze bardziej,bo uwielbiam takie chrupiące, zdrowe śniadania :)
OdpowiedzUsuńDla mnie wow... jestem skuszona :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIdealna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń