Raw Food

Dlaczego na surowo?
Odpowiedź jest prosta. Surowa żywność jest zdrowa. Dzięki temu, że nie jest przetwarzana chemicznie, rafinowana i podgrzewana do temperatury wyższej niż 48 st.C, zachowuje pełną wartość składników odżywczych.

Surowa dieta (Raw Food) staje się na świecie bardzo popularna z wielu powodów. Jest świetną drogą do zrzucenia zbędnych kilogramów przy jednoczesnym wzroście energii i obniżeniu ryzyka różnych chorób. Surowa dieta to zdrowy sposób na oczyszczenie organizmu, oczyszczenie skóry, wspaniały nastrój i utrzymanie dobrego zdrowia. Oparta jest na pełnych, odżywczych i naturalnych składnikach.


Nie trzeba być weganinem czy wegetarianinem, aby zdecydować się na wprowadzenie do swojej diety surowych pokarmów

Nie musisz też w 100% przestrzegać zasad surowej diety, aby skorzystać z jej zalet. Każda ilość surowych produktów jest korzystna, ale żeby doświadczyć zauważalnej różnicy, należałoby wprowadzić ją przynajmniej w 50%.

W surowej diecie nie ma trudnych zasad - cała przygoda i wyzwanie polega na jedzeniu w zupełnie nowy sposób :).



Główne kategorie surowej żywności


- Owoce - świeże i suszone, zawierają ogromne ilości witamin i węglowodanów, które stanowią paliwo dla naszych komórek. Jeśli suszone owoce to tylko takie, które nie zawierają żadnych substancji konserwujących, czyli suszone w sposób naturalny (na słońcu).

- Warzywa - są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika, więc możesz ich zjadać tak dużo, jak tylko zechcesz.

- Warzywa liściaste - są niezbędne w surowej diecie, ponieważ są doskonałym źródłem białka oraz zawierają istotne minerały, tj. wapń, żelazo czy magnez (np. zielona i czerwona sałata, kapusta, szpinak, botwina, rzeżucha, rukola, mniszek, roszponka, komosa, świeże zioła).

- Nasiona - dynia, słonecznik, siemię lniane, chia (szałwia hiszpańska), sezam są źródłem białka i minerałów.

- Orzechy - migdały, nerkowce, orzechy laskowe, brazylijskie, pekan, pistacjowe, makadamia i.in.

- Ziarna - gryka, dziki ryż, owies, orkisz, ...

- Kiełki - rzodkiewki, fasoli mung, lucerny, brokuła, słonecznika, ...

- Pokarmy fermentowane - m.in. kiszona kapusta, ogórki kiszona, kefir i jogurt kokosowy, pasta miso. Pokarmy te zawierają dużą ilość korzystnych bakterii, które wspomagają układ trawienny oraz wspomagają system odpornościowy.

- Tłuszcze - awokado, kokos, oliwki, oleje tłoczone na zimno, extra virgin (z kokosu, lnu, oliwek, pestek dyni, ...)

- Słodziki - nektar z agawy , cukier z kwiatu kokosa, surowy cukier palmowy, surowy miód, suszone liście stewii, syrop klonowy, jadłoszyn w proszku.

- Wodorosty - nori, wakame, dulse, kelp, ...

Ta lista nie zawiera oczywiście wszystkich surowych produktów - to tylko mały przegląd.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF