Migdałowy "Jogurt" to jeden z lepszych specjałów kuchni wegańskiej, który udało mi się zrobić w ostatnim czasie. "Jogurt" jest delikatnie słodki i zjawiskowo kremowy. Polubiłam go z malinami, pestkami dyni, płatkami owsianymi i drobno pokrojoną figą.
Składniki (4 porcje):
- 1/2 szklanki namoczonych nerkowców
- 1/2 szklanki namoczonych i obranych migdałów
- 3/4 szkl. namoczonych daktyli
- 1 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki miksuj w blenderze na wysokich obrotach przez kilka minut. Musi być bardzo kremowy.
2. Przełóż do szczelnego pudełeczka i przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.
Wskazówka
Jogurt świetnie smakuje z musli, granolą, orzechami i świeżymi owocami. Można go też posypać kruszonymi ziarnami kakaowca.
bez zastanowienia zabieram się za wyrób tego jogurtu! :)
OdpowiedzUsuńo jogurcie z migdałów i nerkowców jeszcze nie słyszałam, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować i poeksperymentować z dodatkami :D
OdpowiedzUsuń