Pyszny, wegański deser z tapioki na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami w cynamonie, imbirze i kardamonie.
Składniki (4-6 porcji):
Legumina
- 1 szkl. tapioki dużej
- 1 szkl. mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 szkl. wody
Jabłkowa warstwa
- 4 jabłka (średniej wielkości)
- 2 łyżki cukru z kwiatów kokosa
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- czysty syrop klonowy (kilka kropli na każdą porcję)
- ziarna konopi do posypania (łuskane)
Wykonanie:
1. Tapiokę po namoczeniu (min. 2 godziny), gotuj w wodzie z mlekiem kokosowym, ciągle mieszając. Pod koniec dodaj cukier palmowy. W razie konieczności, gdy będzie zbyt gęsta dolej wody lub mleka.
2. W między czasie do garnuszka wlej odrobinę wody 1-2 łyżki), wrzuć pokrojone jabłka, przyprawy (cynamon, kardamon, imbir) i cukier kokosowy. Praż jabłka ok. 2 minut.
3. Leguminę przełóż do miseczek, przykryj warstwą jabłek, posyp ziarnami konopi i polej odrobiną czystego syropu klonowego.
Cukier palmowy i kokosowy można zastąpić brązowym, nierafinowanym cukrem trzcinowym.
Legumina jest pyszna zarówno lekko ciepła, jak i na zimno.
Gdzie można dostać tapiokę? Zainteresował mnie ten deser. Chciałabym go spróbować.
OdpowiedzUsuńJa kupuję tapiokę w delikatesach azjatyckich albo w zdrowej żywności :)
OdpowiedzUsuń