Propozycja inspirowana smakami Tajlandii. Tajowie uwielbiają jeść, od wczesnych godzin rannych na ulicach i targach można znaleźć dosłownie wszystko co nadaje się do jedzenia :).Jedną z takich potraw jest jaśminowy ryż ze świeżym mango i mlekiem kokosowym - dla mnie to Śniadanie Mistrzów, a dziś proponuję to danie w odsłonie środkowoeuropejskiej :)
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 szkl. mleka kokosowego (płynnego)
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej
- 2 łyżki owoców goji
Wykonanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie (proporcje 1:2). Wcześniej powinna być dobrze wypłukana. Pod koniec gotowania dodaj owoce goji.
2. Mango pokrój na drobne kawałeczki, przełóż na ugotowaną kaszę jaglaną i polej mlekiem kokosowym.
Kasza jaglana z mango smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Nie jestem wielką fanką kaszy jaglanej na słodko, ale takie połączenie z mango musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Ja bardzo lubię kaszę jaglaną, ale właśnie tylko w takich prostych połączeniach, jak np. z mango właśnie albo z borówkami czy malinami :)
UsuńSzukam pomysłów na niechlebowe śniadania i ten się sprawdził. Świetny pomysł z dodaniem owoców goji do kaszy jaglanej. Ale nie miałam mango, więc wkroiłam kiwi, a ponieważ nie miałam też mleka kokosowego ,więc polałam sokiem z malin. Też dobre, chociaż muszę wypróbować to mleczko, bo brzmi dobrze, więc smakuje pewnie jeszcze lepiej niż sok.
OdpowiedzUsuńSuper! Trzeba eksperymentować :). Na moim blogu jest sporo przepisów na śniadania (włączając w to koktajle). Sama nie jem chleba, więc znam to wyzwanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglana,jutro próba nowego przeoisu .
OdpowiedzUsuń