sobota, 17 maja 2014

Jaglana z Mango (vegan)

Propozycja inspirowana smakami Tajlandii. Tajowie uwielbiają jeść, od wczesnych godzin rannych na ulicach i targach można znaleźć dosłownie wszystko co nadaje się do jedzenia :).Jedną z takich potraw jest jaśminowy ryż ze świeżym mango i mlekiem kokosowym - dla mnie to Śniadanie Mistrzów, a dziś proponuję to danie w odsłonie środkowoeuropejskiej :)


Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 szkl. mleka kokosowego (płynnego)
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej
- 2 łyżki owoców goji

Wykonanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie (proporcje 1:2). Wcześniej powinna być dobrze wypłukana. Pod koniec gotowania dodaj owoce goji.
2. Mango pokrój na drobne kawałeczki, przełóż na ugotowaną kaszę jaglaną i polej mlekiem kokosowym.

Kasza jaglana z mango smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.



4 komentarze:

  1. Nie jestem wielką fanką kaszy jaglanej na słodko, ale takie połączenie z mango musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Ja bardzo lubię kaszę jaglaną, ale właśnie tylko w takich prostych połączeniach, jak np. z mango właśnie albo z borówkami czy malinami :)

      Usuń
  2. Szukam pomysłów na niechlebowe śniadania i ten się sprawdził. Świetny pomysł z dodaniem owoców goji do kaszy jaglanej. Ale nie miałam mango, więc wkroiłam kiwi, a ponieważ nie miałam też mleka kokosowego ,więc polałam sokiem z malin. Też dobre, chociaż muszę wypróbować to mleczko, bo brzmi dobrze, więc smakuje pewnie jeszcze lepiej niż sok.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Trzeba eksperymentować :). Na moim blogu jest sporo przepisów na śniadania (włączając w to koktajle). Sama nie jem chleba, więc znam to wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF