Wspaniały kremowy dip, który można zjadać z pokrojonymi w słupki warzywami lub jako pastę do kanapek.
Składniki:
- 300 g naturalnego, miękkiego tofu
- 2 spore garści młodego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cząbru świeżego (ew. suszonego)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki płynnego mleka kokosowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Gotuj szpinak na parze przez 2 minuty.
2. Połącz z pozostałymi składnikami i miksuj na gładką masę.
3. Schłodź i przechowuj w lodówce.
Podawaj jako dip do świeżych warzyw lub jako pasta do kanapek.
Bardzo smakuje mi cukinia pokrojona w plastry i posmarowana dipem jak kanapka (świetna przekąska).
hmmm...nigdy nie jadłam tofu ale na taką kanapeczkę chętnie się piszę! :D
OdpowiedzUsuń:D
Usuń