sobota, 10 maja 2014

Dip z Tofu i Szpinaku (vegan)

Wspaniały kremowy dip, który można zjadać z pokrojonymi w słupki warzywami lub jako pastę do kanapek.


Składniki:
- 300 g naturalnego, miękkiego tofu
- 2 spore garści młodego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cząbru świeżego (ew. suszonego)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki płynnego mleka kokosowego (opcjonalnie)


Wykonanie:
1. Gotuj szpinak na parze przez 2 minuty.
2. Połącz z pozostałymi składnikami i miksuj na gładką masę.
3. Schłodź i przechowuj w lodówce.

Podawaj jako dip do świeżych warzyw lub jako pasta do kanapek.

Bardzo smakuje mi cukinia pokrojona w plastry i posmarowana dipem jak kanapka (świetna przekąska). 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF