Zielona zupa z zielonego ogórka z zielonymi ziołami :). Wersja wegańska z kaszą jaglaną, a wersja witariańska z awokado. Obie z aromatycznymi ziołami: koperkiem, bazylią i tymiankiem.
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej *
- 2 szkl. pokrojonych ogórków
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy tłoczonej na zimno
- 2 szkl. zimnej wody źródlanej lub filtrowanej
- 1/2 szkl. drobno pokrojonego koperku
- świeża bazylia, tymianek (to co lubisz)
- pieprz do smaku
- pieprz do smaku
- pestki dyni
* Wersja "raw": kaszę jaglaną zastąp dojrzałym awokado (1/2 dużego lub jedno małe).
* Wersja "raw": kaszę jaglaną zastąp dojrzałym awokado (1/2 dużego lub jedno małe).
Wykonanie:
1. Do blendera włóż ogórki, połowę kaszy jaglanej, połowę koperku, czosnek, sól i pieprz. Miksuj, dolewając po troszkę bardzo mocno schłodzoną wodę.
2. Przelej chłodnik do miseczek. Włóż pozostałą część kaszy jaglanej, posyp ziołami i pestkami dyni, skrop oliwą.
Oliwę możesz zastąpić mlekiem kokosowym (2 łyżki na porcję).
2. Przelej chłodnik do miseczek. Włóż pozostałą część kaszy jaglanej, posyp ziołami i pestkami dyni, skrop oliwą.
Oliwę możesz zastąpić mlekiem kokosowym (2 łyżki na porcję).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz