piątek, 27 marca 2015

Czekoladowe Brownie z Batatów / Chocolate Sweet Potato Brownies (vegan)

Wegańskie, bezglutenowe, beztłuszczowe brownies ze słodkich ziemniaków, daktyli i mąki gryczanej, a do tego intensywnie czekoladowe i pyszne. Słodkość bez grzechu :).



Składniki:
- 2 i 1/2 kubka puree z batatów (1-2 szt. ugotowane na parze)
- 2 kubki daktyli (bez pestek)
- 1/2 kubka mleka roślinnego
- 1/3 kubka czarnego, gorzkiego kakao
- 3/4 kubka mąki z kaszy gryczanej (zmielona na proszek niepalona kasza gryczana)
- 1/4 kubka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 do 150 g pokruszonej gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)

Wykonanie
1. Ugotuj na parze bataty, wcześniej pokrojone na ćwiartki (ok. 30-40).
2. Włącz piekarnik i rozgrzewaj do temperatury 180 st.C.
3. W międzyczasie zmiksuj daktyle z mlekiem roślinnym, kakao, mąką gryczaną, skrobią ziemniaczaną, wanilią i solą na gładką pastę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej mleka roślinnego (3-5 łyżek).
4. Następnie dodaj puree z batatów. Dokładnie zmiksuj. Na końcu wrzuć pokruszoną czekoladę i wymieszaj (część czekolady można zostawić do posypania brownies po wierzchu).
5. Przełóż masę do formy (ok. 20x20 cm), posyp czekoladą i piecz ok.55-60 minut.

Wskazówki
- Do brownies możesz dodać wcześniej namoczone orzechy włoskie (1/2 kubka)
- Przechowuj w lodówce.

17 komentarzy:

  1. Bataty na słodko sprawdzaja się super. Ostatnio robiłam dietetyczne babeczki z batatów i wiem ze Twoje brownie musi smakować extra ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczki też muszą być świetne :).

      Usuń
  2. kubek czyli 200 czy 250 ml?

    OdpowiedzUsuń
  3. Już bym zjadła:) Ciasta z batatami są super !

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamo! jak widzę tka intensywnie czekoladowe, zbite ciasto to automatycznie cieknie mi ślinka <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak można wymyślić coś tak dobrego? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. a daktyle bardzo potrzebne, może coś innego? dość dużo ich tutaj, a ja tak bardzo nie lubię :( ale tak w ogóle to pycha! pycha! już nie mogę się doczekać aż zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety jakaś słodkość jest potrzebna :). ale myślę, że można byłoby spróbować z rodzynkami, które przed miksowaniem można byłoby trochę pomoczyć w mleku roślinnym, żeby zmiękły. Można też wypróbować mix rodzynek i daktyli :), albo mix z morelami. Ważne, żeby udało się zmiksować do konsystencji pasty :). Powodzenia w eksperymencie i daj znać jak wyszedł :D

      Usuń
  7. dzięki za odpowiedź, to chyba spróbuje z morelami, bo ze wszystkimi innymi suszonymi mam problem :D dam znać po Świętach co z tego wyszło! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. czy daktyle należy przed zmiksowaniem namoczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli są twarde, to będzie lepiej je zamoczyć. Miksowanie będzie zdecydowanie łatwiejsze :). Powodzenia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF