Nietuzinkowa, wegańska tarta z masą rabarbarową. Pyszny i lekki deser, niezastąpiony w słoneczny dzień, gdy gościsz przyjaciół :).
Składniki:
Ciasto (spód i kruszonka)
- 2 szkl. mąki migdałowej (zmielone migdały)
- 1/2 szkl. mąki kokosowej (mogą być wiórki)
- 5 łyżek syropu klonowego (ew. surowy miód lub pasta z daktyli)
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2-3 krople esencji migdałowej
Masa rabarbarowa
- 4 lub 5 lasek rabarbaru
- 3/4 szklanki daktyli (ok. 12 szt.)
- 1/3 szkl. mleka kokosowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru z kwiatów kokosa
- 2 łyżeczki cynamonu
- wanilia lub ekstrakt z wanilii
Wykonanie:
1. Mąki (migdałową i kokosową), syrop klonowy, olej kokosowy i esencję migdałową miksuj, aż składniki się połączą.
2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę. Pozostałą część rozłóż w tortownicy (ok. 21 cm średnicy), wyłożonej papierem. Masę mocno ugnieć.
3. Wszystkie składniki masy rabarbarowej miksuj w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji i wylej na ciasto.
4. Rozprowadź równomiernie i posyp pozostałą częścią ciasta. Gotowe.
Schładzaj ciasto przez 2 godziny i przechowuj w lodówce
Przed podaniem, każdą porcję tarty można polać odrobiną syropu klonowego.
fajny pomysł na spód i kruszonkę tarty:)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń