sobota, 3 maja 2014

Tarta rabarbarowa (raw vegan)

Nietuzinkowa, wegańska tarta z masą rabarbarową. Pyszny i lekki deser, niezastąpiony w słoneczny dzień, gdy gościsz przyjaciół :).


Składniki:
Ciasto (spód i kruszonka)
- 2 szkl. mąki migdałowej (zmielone migdały)
- 1/2 szkl. mąki kokosowej (mogą być wiórki)
- 5 łyżek syropu klonowego (ew. surowy miód lub pasta z daktyli)
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2-3 krople esencji migdałowej

Masa rabarbarowa
- 4 lub 5 lasek rabarbaru
- 3/4 szklanki daktyli (ok. 12 szt.)
- 1/3 szkl. mleka kokosowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru z kwiatów kokosa
- 2 łyżeczki cynamonu
- wanilia lub ekstrakt z wanilii

Wykonanie:
1. Mąki (migdałową i kokosową), syrop klonowy, olej kokosowy i esencję migdałową miksuj, aż składniki się połączą.
2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę. Pozostałą część rozłóż w tortownicy (ok. 21 cm średnicy), wyłożonej papierem. Masę mocno ugnieć.
3. Wszystkie składniki masy rabarbarowej miksuj w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji i wylej na ciasto.
4. Rozprowadź równomiernie i posyp pozostałą częścią ciasta. Gotowe.

Schładzaj ciasto przez 2 godziny i przechowuj w lodówce
Przed podaniem, każdą porcję tarty można polać odrobiną syropu klonowego.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF