Główną rolę w tym deserze odgrywa surowe kakao, które słynie ze swoich wyjątkowych właściwości. Jest bardzo dobrym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Wpływa świetnie na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i zmęczenie, m.in. dzięki wysokiej zawartości flawonoidów (antyoksydantów).
Ponadto kakao poprawia krążenie, co czyni je doskonałym afrodyzjakiem ;).
Składniki:
- 1/4 kubka nasion chia + 1/2 kubka wody
- 1 i 1/2 kubka mleka ryżowego waniliowego
- 1/2 płynnego mleka kokosowego
- 1/2 płynnego mleka kokosowego
2. Pozostałe składniki miksuj w blenderze.
3. Na końcu dodaj "zżelowane" nasiona chia. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie można już zajadać ten pyszny i zdrowy deser, nie zapominając o posypaniu każdej porcji migdałami :).
3. Na końcu dodaj "zżelowane" nasiona chia. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie można już zajadać ten pyszny i zdrowy deser, nie zapominając o posypaniu każdej porcji migdałami :).
Wygląda przepysznie i bardzo czekoladowo, a złożony z tylu zdrowych składników :) Uwielbiam dodatek mleka kokosowego w takich deserach ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ania :), rzeczywiście jedząc taki deser nie ma wyrzutów sumienia ;), a smak jest wybitnie czekoladowy :)
Usuńo, już wiem co dziś zjemy na podwieczorek!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że podwieczorek się udał :)
Usuńostatnimi czasy nasiona chia stały się niebywale popularne. Nic dziwnego, mają w sobie mnóstwo dobra. A w postaci takiego puddingu to prawdziwe szaleństwo!
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię! :)
Usuńpuddingi to ja lubię, a już szczególnie te czekoladowe <3
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :D
Usuńcóż za pyszny deser!
OdpowiedzUsuńjuż się chłodzi :D
OdpowiedzUsuń:) zazdroszczę! :)
UsuńWyglada cudownie! Zapisuje przepis! Dziekuje :))
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :). Polecam się na przyszłość :D
Usuń