środa, 28 stycznia 2015

Pełen Żelaza Czekoladowy Pudding Chia / Iron-Rich Chocolate Chia Pudding (raw vegan)

Główną rolę w tym deserze odgrywa surowe kakao, które słynie ze swoich wyjątkowych właściwości. Jest bardzo dobrym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Wpływa świetnie na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i zmęczenie, m.in. dzięki wysokiej zawartości flawonoidów (antyoksydantów). 
Ponadto kakao poprawia krążenie, co czyni je doskonałym afrodyzjakiem ;).



Składniki:
- 1/4 kubka nasion chia + 1/2 kubka wody
- 1 i 1/2 kubka mleka ryżowego waniliowego
- 1/2 płynnego mleka kokosowego
- 6 do 8 daktyli
- 1/8 kubka zmielonego siemienia lnianego
- 5 łyżek surowego kakao (lub 6, jeśli wolisz intensywniejszy smak czekoladowy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki pokruszonych migdałów (do posypania)

Wykonanie
1. Namocz nasiona chia w wodzie (co najmniej 1 godzinę)
2. Pozostałe składniki miksuj w blenderze.
3. Na końcu dodaj "zżelowane" nasiona chia. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie można już zajadać ten pyszny i zdrowy deser, nie zapominając o posypaniu każdej porcji migdałami :).

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i bardzo czekoladowo, a złożony z tylu zdrowych składników :) Uwielbiam dodatek mleka kokosowego w takich deserach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ania :), rzeczywiście jedząc taki deser nie ma wyrzutów sumienia ;), a smak jest wybitnie czekoladowy :)

      Usuń
  2. o, już wiem co dziś zjemy na podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnimi czasy nasiona chia stały się niebywale popularne. Nic dziwnego, mają w sobie mnóstwo dobra. A w postaci takiego puddingu to prawdziwe szaleństwo!

    OdpowiedzUsuń
  4. puddingi to ja lubię, a już szczególnie te czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada cudownie! Zapisuje przepis! Dziekuje :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :). Polecam się na przyszłość :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF