piątek, 3 kwietnia 2015

Surowy Wegański Makowiec / Poppyseed Cake (raw vegan)

Surowy makowiec czyli słodkość w królewskim wydaniu :). To mój makowy debiut :). Zapraszam!



Składniki:
Podstawa ciasta
- 3/4 kubka migdałów 
- 3/4 kubka wiórków kokosowych (zmielonych na proszek)
- 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu daktylowego (lub miodu, syropu klonowego czy z agawy) - opcjonalnie
- 3 do 5 łyżek mleka kokosowego

Masa makowa
- 2 kubki maku (300 g)
- 2 kubki nerkowców (200 g)
- 1 kubek miękkich, suszonych śliwek + 1/2 kubka wody
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 8 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
- sok z 1/2 pomarańczy
- kilka kropel esencji migdałowej
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- 1/2 kubka rodzynek (namoczonych, a później wysuszonych papierem kuchennym)

"Lukier"
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżeczki cukru brzozowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie
1. Mak i nerkowce namocz na noc (dzień wcześniej), co najmniej na 24 godziny (mak).
Masa makowa
2. Zmiksuj śliwki z wodą (można je wcześniej namoczyć), dodaj nerkowce, mleko kokosowe, sok z pomarańczy, esencje migdałową zmiksuj. Po chwili dodaj mak i wlej roztopiony olej kokosowy. Jeśli masa będzie dla Ciebie niewystarczająco słodka, dodaj syrop daktylowy. Wsyp skórkę pomarańczową i miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodaj rodzynki.
Podstawa
3. Zmiel migdały i połącz z mąką kokosową (zmielone wiórki) dodaj mleko, olej kokosowy i syrop z daktyli. Wyrób ręką masę orzechowo-kokosową. Powinna być dość zwarta i jednolita.
4. Wyłóż masę do formy (ja użyłam formę o średnicy 20 cm i 2 szt. po 12 cm) i lekko ubij (inaczej będzie się kruszyć przy krojeniu).
5. Wlej masę makową i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę
6. Po tym czasie przygotuj "lukier". Wymieszaj składniki na gładko. Posmaruj ciasto (lukier powinien lekko tężeć) i wstaw ciasto ponownie do lodówki.

Ciasto przechowuj w lodówce.

14 komentarzy:

  1. cudowny debiut! <3 uwielbiam mak, więc jak zobaczyłam to ciacho to przez parę minut nie umiałam oderwać wzroku - jest genialny! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być chyba straaaasznie słodkie? Czy się mylę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to nie jest aż tak słodkie :)

      Usuń
  3. Ciasto wygląda świetnie ! Makowiec musi rewelacyjnie smakować, zawiera tyle fajnych składników :)
    Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie i bardzo słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy bez spodu to piękne ciasto się utrzyma ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, nawet pomyślałam o tym, że mogłoby być bez :)

      Usuń
  6. rewelacyjny makowiec, taki mogłabym jeść przez całe święta!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetnie wygląda ten debiut, na pewno jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czy to moze byc mleko koko wlasnej roboty czy takie geste z puszki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam płynnego mleka kokosowego z kartonu (w składzie ma tylko kokos i wodę, bez żadnych dodatków), ma konsystencje tłustego mleka. Myślę, że takie własnej roboty będzie dobre, a może nawet lepsze :)

      Usuń
  9. a czy mak nie powinien być zmielony? Chodzi mi o to czy zmielić go w maszynce, czy może blenderem, czy ogólnie nie trzeba go niczym maltretować? kiedyś robiłam taki tylko moczony mak do owsianki i był ok, ale czy w takim deserze jak to piękne ciasto będzie ok niezmielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat nie mieliłam, ale myślę, że lepiej będzie użyć maku mielonego :). Pozdrowienia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF