W robieniu tofurników robię dopiero pierwsze kroki :), ale ten jest naprawdę świetny.
Delikatny, wilgotny i przepyszny!!! I co ważne, robi się go ekspresowo!
- 400 g tofu (np. tofu naturalne Polsoja)Delikatny, wilgotny i przepyszny!!! I co ważne, robi się go ekspresowo!
Składniki:
- 2 kubki mleka sojowego waniliowego
- 4 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
- 100 g wiórek kokosowych
- kilka kropel aromatu rumowego
- budyń waniliowy bez cukru (w proszku)
- ok 30-40 dkg truskawek (umyte i odszypułkowane)
- cukier puder (do posypania)
Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190-200 st.C.
2. Wlej mleko roślinne i wiórki kokosowe do blendera. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby się lekko namoczyły. Następnie blenduj do uzyskania w miarę kremowej konsystencji.
3. Dodaj cukier, tofu, budyń i aromat rumowy. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Przelej masę do formy (u mnie 20x20 cm.). Wsadź truskawki do masy (miejscem po szypułce do góry). Piecz około 50 minut.
5. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem i odczekaj, aż wystygnie (krok dość ważny, bo w innym wypadku tofurnik może się rozwalić, chociaż nadal jest pyszny :D ).
Samo zdjęcie prezentuje tofurnik jako coś pysznego, a do tego jego składniki ... Musiał smakować wspaniale :D
OdpowiedzUsuńOj tak! Smakował bardzo :)
UsuńŚwietne ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChcę kawałek <3
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńTofurnik cudowny. Mozesz.podac wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się spodobał :). Forma ma 20x20 cm.
UsuńSwietny przepis. Tofurnik wyglada mega apetycznie. Mozesz podac wymiary blaszki i pojemnosc kubka do mleka:-)?
OdpowiedzUsuńDziękuję :). U mnie forma do pieczenia ma 20 x 20 cm.
OdpowiedzUsuńA kubeczek jaka ma pojemnosc:-)?
UsuńOj, przepraszam, poleciałam mierzyć formę i zapomniałam o kubku :). Kubek ma 250 ml.
UsuńNie wierzę, wygląda jak mojej mamy *^* Na pewno jej pokażę i spróbujemy wersji vege :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :). Mam nadzieję, że wam będzie smakować :), ja się w nim zakochałam ;)
UsuńTofu-jaka konsystencja, twardy, miękki czy bardzo miękki? Dziękuje
OdpowiedzUsuńJa używam tofu naturalne, ma konsystencję twarogu, więc chyba twardo -miękkie :) (ja użyłam tego http://delikatesyazjatyckie.pl/tofu-swieze-400g-p-1271.html).
UsuńCudowny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny i bardzo kusi!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń