poniedziałek, 13 czerwca 2016

Kokosowy Tofurnik z Truskawkami / Tofu Strawberry Cheesecake

W robieniu tofurników robię dopiero pierwsze kroki :), ale ten jest naprawdę świetny. 
Delikatny, wilgotny przepyszny!!! I co ważne, robi się go ekspresowo!



Składniki:

- 400 g tofu (np. tofu naturalne Polsoja)
- 2 kubki mleka sojowego waniliowego
- 4 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
- 100 g wiórek kokosowych
- kilka kropel aromatu rumowego
- budyń waniliowy bez cukru (w proszku)
- ok 30-40 dkg truskawek (umyte i odszypułkowane)
- cukier puder (do posypania)


Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190-200 st.C.

2. Wlej mleko roślinne i wiórki kokosowe do blendera. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby się lekko namoczyły. Następnie blenduj do uzyskania w miarę kremowej konsystencji.

3. Dodaj cukier, tofu, budyń  i aromat rumowy. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

4. Przelej masę do formy (u mnie 20x20 cm.). Wsadź truskawki do masy (miejscem po szypułce do góry). Piecz około 50 minut.

5. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem i odczekaj, aż wystygnie (krok dość ważny, bo w innym wypadku tofurnik może się rozwalić, chociaż nadal jest pyszny :D ).

20 komentarzy:

  1. Samo zdjęcie prezentuje tofurnik jako coś pysznego, a do tego jego składniki ... Musiał smakować wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tofurnik cudowny. Mozesz.podac wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się spodobał :). Forma ma 20x20 cm.

      Usuń
  3. Swietny przepis. Tofurnik wyglada mega apetycznie. Mozesz podac wymiary blaszki i pojemnosc kubka do mleka:-)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :). U mnie forma do pieczenia ma 20 x 20 cm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kubeczek jaka ma pojemnosc:-)?

      Usuń
    2. Oj, przepraszam, poleciałam mierzyć formę i zapomniałam o kubku :). Kubek ma 250 ml.

      Usuń
  5. Nie wierzę, wygląda jak mojej mamy *^* Na pewno jej pokażę i spróbujemy wersji vege :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :). Mam nadzieję, że wam będzie smakować :), ja się w nim zakochałam ;)

      Usuń
  6. Tofu-jaka konsystencja, twardy, miękki czy bardzo miękki? Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam tofu naturalne, ma konsystencję twarogu, więc chyba twardo -miękkie :) (ja użyłam tego http://delikatesyazjatyckie.pl/tofu-swieze-400g-p-1271.html).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF