Amerykański klasyk w wersji roślinnej, a przy okazji zdrowej. Słodzone bananem, na mącę z płatków owsianych podane z owocami i miodem lub syropem klonowym to idealny poranny posiłek, dla osób dbających o zdrowie i szukających pozytywnej energii od rana. Jeśli znudziła ci się codzienna owsianka to ta propozycja będzie idealną odmianą.
Nietypowym dodatkiem są tutaj nasiona bazylii, które same w sobie nie mają żadnego smaku.
Więcej o właściwościach tych nasionek pisałam tutaj.
- 1 kubek płatków owsianych (zmielonych na mąkę)Nietypowym dodatkiem są tutaj nasiona bazylii, które same w sobie nie mają żadnego smaku.
Więcej o właściwościach tych nasionek pisałam tutaj.
- 1 kubek mleka sojowego
- 1/3 kubka mąki pełnoziarnistej (u mnie razowa orkiszowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duży lub 2 małe, dojrzałe banany (rozgniecione widelcem na pulpę)
- 2 łyżki nasion bazylii (lub chia)
- olej kokosowy (niewielka ilość do posmarowania patelni)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Połącz wszystkie składniki na pankejki w misce i dobrze wymieszaj.2. Smaż z obu stron na natłuszczonej patelni, na średnio rozgrzanej patelni teflonowej.
Bananowe Pancakes najlepiej smakują z owocami i syropem klonowym.
Więcej przepisów nasionami bazylii tutaj.
rzeczywiście miła odmiana i odpoczynek od popularnej owsianki :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWiem co mówię :), bo jem owsiankę praktycznie codziennie :). Trzymaj się ciepło
Usuńnie ma to jak pyszne bananowe placuszki na weekendowy poranek! ekstra :) uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńTak, ostatnio odkrywam takie klimaty :)
UsuńU mnie też dzisiaj bananowe placki na śniadanie :) idealne :)
OdpowiedzUsuń