piątek, 28 października 2016

Wegańskie Bananowe Pancakes z Nasionami Bazylii / Vegan Banana Pancakes

Amerykański klasyk w wersji roślinnej, a przy okazji zdrowej. Słodzone bananem, na mącę z płatków owsianych podane z owocami i miodem lub syropem klonowym to idealny poranny posiłek, dla osób dbających o zdrowie i szukających pozytywnej energii od rana. Jeśli znudziła ci się codzienna owsianka to ta propozycja będzie idealną odmianą. 
Nietypowym dodatkiem są tutaj nasiona bazylii, które same w sobie nie mają żadnego smaku. 
Więcej o właściwościach tych nasionek pisałam tutaj.

Wegańskie pankejki Zdrowe śniadanie

Składniki:

- 1 kubek płatków owsianych (zmielonych na mąkę)
- 1 kubek mleka sojowego
- 1/3 kubka mąki pełnoziarnistej (u mnie razowa orkiszowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duży lub 2 małe, dojrzałe banany (rozgniecione widelcem na pulpę)
- 2 łyżki nasion bazylii (lub chia)
- olej kokosowy (niewielka ilość do posmarowania patelni)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Połącz wszystkie składniki na pankejki w misce i dobrze wymieszaj.
2. Smaż z obu stron na natłuszczonej patelni, na średnio rozgrzanej patelni teflonowej.

Bananowe Pancakes najlepiej smakują z owocami i syropem klonowym.

Więcej przepisów nasionami bazylii tutaj.

5 komentarzy:

  1. rzeczywiście miła odmiana i odpoczynek od popularnej owsianki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem co mówię :), bo jem owsiankę praktycznie codziennie :). Trzymaj się ciepło

      Usuń
  2. nie ma to jak pyszne bananowe placuszki na weekendowy poranek! ekstra :) uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też dzisiaj bananowe placki na śniadanie :) idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF