wtorek, 27 maja 2014

Kokosowe Rusałki (vegan)

Pierożki z ciasta ryżowego z nadzieniem ze świeżego kokosa z czarnym sezamem. Tajski przysmak, w którym zakochałam się, zajadając różne smakołyku na festynie w Prachuap Khiri Khan. W oryginalne pierożki podawane są na liściu palmowym.


Składniki:
- 1 orzech kokosowy (pokrojony miąższ)
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka cukru z kwiatów kokosa
- 1/3 szkl. mleka kokosowego lub wody kokosowej

- papier ryżowy (kwadraty 16x16) - ok. 15 szt.

Wykonanie:
1. Przygotowanie nadzienia: miksuj miąższ kokosa z cukrem i mlekiem kokosowym, na końcu dodaj sezam.
2. Płatki papieru ryżowego namaczaj w gorącej wodzie (pojedynczo). Przełóż na deskę i przekrój na pół, tak aby powstały 2 trójkąty.
3. Na każdą część płatka ryżowego połóż 1 łyżeczkę farszu i zawijaj. Posyp sezamem.
4. Można jeść od razu lub podgrzać na parze albo wyłożyć na pergamin i lekko zrumienić w piekarniku (3 minuty).
Pierożki można posmarować niewielką ilością oleju kokosowego.


3 komentarze:

  1. coś mi się wydaje, że w tym przysmaku nie można się nie zakochać! ciekawe - super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF