Orzechy i nasiona zostały tak stworzone, iż zawierają
inhibitory enzymów, które sprawiają, że orzechy są "w uśpieniu" i nie
rosną. Namaczanie orzechów jest ważne ponieważ, pozbawia orzechy tychże
substancji, co zmniejsza ich kwasowość i gorzkość oraz sprawia, że są
łatwiejsze do strawienia. Ponadto namaczanie sprawia, że są łatwiejsze do
zmiksowania.
Czas namaczania orzechów i
nasion
|
|||
migdały
|
8-12 godzin
|
nasiona słonecznika
|
4-6 godzin
|
orzechy brazylijskie
|
2 godziny
|
nasiona konopi
|
nie wymagają moczenia
|
orzechy nerkowca
|
2 godziny
|
siemię lniane
|
4-6 godzin
|
orzechy laskowe
|
2 godziny
|
pestki dyni
|
4-6 godzin
|
orzechy pekan
|
2-4 godziny
|
gryka
|
6-8 godzin
|
orzechy ziemne
|
6-8 godzin
|
żyto
|
10 godzin
|
nasiona chia
|
6-8 godzin
|
pszenica
|
10 godzin
|
nasiona sezamu
|
4-6 godzin
|
Nie wszystkie orzechy wymagają namaczania, ponieważ nie zawierają inhibitorów, np. nerkowce, orzechy brazylijskie czy makadamia, ale ich namaczanie ułatwia miksowanie w celu przygotowania niektórych potraw.
Przed użyciem opłucz orzechy i nasiona. W celu namoczenia umieść je w naczyniu i zalej wodą (filtrowaną), tak, aby miały co wchłaniać i mogły się powiększać.
Można je przechowywać kilka dni w lodówce lub suszyć w temperaturze 46 st.C przez 8-12 godzin lub do uzyskania pożądanej chrupkości.
Nasiona chia i siemię lniane wchłaniają wodę i robią się galaretowate, więc namaczamy je tylko wtedy, kiedy je potrzebujemy.
Fajna ta strona :) Jestem początkującą "raw kucharką" Czy suszenie w temperaturze 46 stopni nie pozbawi orzechów enzymów?
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie. Z takimi wskazówkami spotkałam się w różnych książkach traktujących o "raw food". Pozdrawiam i cieszę się, że Ci się podoba :).
Usuńczy namaczanie zwiększa ilość przyswajanych fitosteroli przez organizm człowieka?? mam na myśli skutek względem DHEA dla mnie...
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale nie mam pojęcia. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńmam pytanie,czy muszę namoczyć nasiona chia? mają one wtedy mniejszą wartośc odżywczą?czy wystarczy jak dosypie np do jogurtu czy musli? pozdrawiam i dziękuje za odpowiedż :)
OdpowiedzUsuńNie trzeba moczyć specjalnie, ale jeśli wrzucasz je do jogurtu, to warto zrobić to chwilę wcześniej przed jedzeniem. Jeśli jesz je z musli, to trzeba pamiętać, żeby przy tym się napić albo po jedzeniu. Optymalnie jest je zjadać jak są napęczniałe :).
UsuńBardzo dziękuje za informacje,pozdrawiam :)
UsuńJak długo można przechowywać namoczone orzechy? Czy można namoczyć "na zapas"? Jeśli z takich orzechów zrobimy np. masło orzechowe, czy batony, musli - nie zepsuje się szybko? Czy suszenie orzechów w dehydratorze po moczeniu pozwala zachować benefity moczenia orzechów? Jak długo można je przechowywać po takim suszeniu? Dziękuję za informację!
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o masło orzechowe, batony czy musli to można trzymać dośc długo w lodówce lub w zamrażarce bardzo długo. Namoczone orzrchy można jak najbardziej wysuszyć w dehydratorze. Jesli chodzi o przechowywanie takich orzechów to takze radziłabym trzymać w lodówce. Pozdrawiam serdecznie
Usuńzdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów
OdpowiedzUsuńzdrowy organizm 'mniej miesza' różnych produktów
OdpowiedzUsuń