piątek, 16 grudnia 2016

Białe Brownies z Fasoli / White Bean Blondies

Biała odmiana popularnego brownies czyli Blondie Brownies, ale nadal wegańska i nadal z fasoli, czyli moje ulubione ostatnio słodkie, roślinne kreacje.





Składniki:

- 2 puszki białej fasoli (wypłukanej i odsączonej)
- 2 banany
- 1 jabłko
- 1/3 kubka mleka kokosowego
- 1/2 kubka mąki kokosowej lub wiórek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 1 budyń waniliowy bez cukru (w proszku)
- 1/2 tabliczki pokruszonej wegańskiej, białej czekolady (opcjonalnie)

Opcja 1_Polewa kokosowa                        Opcja 1_Polewa czekoladowa
- 3 łyżki oleju kokosowego                       - 1/2 tabliczki pokruszonej wegańskiej, białej czekolady
- 2 łyżki erytrolu                                         - 2 łyżki mleka kokosowego          
- 3 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 - 190 st.C.
  2. Miksuj mleko kokosowe, banany i jabłko na na gładką pulpę. Powoli dodawaj pozostałe składniki i miksuj / blenduj do momentu uzyskania kremowej konsystencji (nie zapomnij, że olej kokosowy powinien być w stanie płynnym). Jeśli lubisz dość słodkie ciasta, a nie planujesz użyć czekolady, dodaj do masy 1 lub 2 łyżki erytrolu (ew. ksylitolu).
  3. Przelej masę do formy (u mnie sylikonowa forma 20x20 cm) i piecz około 45 minut.


Przygotowanie polewy:
  • Polewa kokosowa: rozpuść olej kokosowy w małym garnuszku (nie gotuj), następnie dodaj erytrol i wiórki kokosowe. Mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników, zwłaszcza rozpuszczenia cukru.
  • Polewa czekoladowa: rozpuść czekoladę w mleku kokosowym w kąpieli wodnej.
 Rozprowadź na upieczonym cieście.

Ciasto trzeba dobrze schłodzić, a najlepiej po ostygnięciu wstawić na trochę do lodówki.

Jeśli interesuje cię czym jest erytrol, to pisałam o nim przy okazji przepisu na Czekoladowe Brownies z Czerwonej Fasoli


17 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję! Pozdrowienia serdeczne również :)

      Usuń
  2. w osiedlowym groszu jest na prawde sporo rzeczy ale budyniu bez serwatki to jeszcze żem nie widzioł

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje piecze się już 45 min, a w środku ciągle jest płynne, co robic? :c

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje piecze się już 45 min, a w środku ciągle jest płynne, co robic? :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, mam nadzieję, że ciacho wyszło :). Trzymam kciuki! A czy fasola była dobrze odsączona? To ciasto generalnie nie jest zbyt płynne, nawet przed upieczeniem.

      Usuń
  5. Blue Almonds a budyń w jakiej formie nalezy dodać do masy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Agnieszka, teoretycznie i praktycznie można, ale trzeba byłoby dać większe banany :) i może trochę czymś dosłodzić. Dałabym też 1 łyżkę zmielonego i wymieszanego z 2 łyżkami wody siemienia lnianego, ale to taki pomysł na szybko. Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis. Zrobię na pewno. Ląduje w zakładkach

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy budyń to istotny składnik? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dość istotny, ale myślę, że można spróbować zamienić go mąką ryżową i 1/4 łyżeczki wanilii w proszku. Warto poeksperymentować :). Trzymam kciuki! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF