Bez glutenu, bez tłuszczu i bez cukru!
Pyszny, lekko słodki chlebek z dojrzałych bananów.
Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Dziś testowany był przez trzy kobiety, gadające przy herbacie. I myślę, że test wypadł pomyślnie :).
Polecam, bo był pyszny :P.
Pyszny, lekko słodki chlebek z dojrzałych bananów.
Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Dziś testowany był przez trzy kobiety, gadające przy herbacie. I myślę, że test wypadł pomyślnie :).
Polecam, bo był pyszny :P.
- 3 spore banany (bardzo dojrzałe, a
nawet przejrzałe)
- 2 kubki mąki (ja użyłam
1 kubek mąki jaglanej, 3/4 kubka mąki dyniowej i 1/4 kubka mąki
amarantusowej)
- 1/2 kubka orzechów
włoskich (pokrojonych)
- 6 daktyli (drobno
pokrojonych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do
temperatury 160 st.C.
2. W kubeczku wymieszaj
siemię lniane z wodą.
3. Połącz ze sobą
wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj przygotowane wcześniej
siemię lniane i pogniecione widelcem banany. Wyrób ciasto na jednolitą masę.
4. Przełóż do foremki, posyp po wierzchu sezamem i
piecz około 55 minut. Ciasto powinno być lekko zrumienione.
Wskazówki
Wygląda bardzo smaczni! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Mogę tylko dodać, że też całkiem dobrze smakuje :)
Usuńchlebek jak marzenie, na słodko, na wytrawnie i można jeść do woli!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście :), sama jestem zaskoczona prostotą i smakiem tego chlebka.
Usuńbrzmi pysznie, na pewno wypróbujemy
OdpowiedzUsuńDziękuję! Miło mi, że zaglądacie na mój blog :)
UsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSzczerze zachęcam. Chlebek jest pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu :)
UsuńWygląda cudownie, a skład jest idealny :) Muszę koniecznie wypróbować, bo do tej pory chlebek bananowy robiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej albo w mieszance z gryczaną, a widzę, że takie cudo można upiec zupełnie bez dodatku pszenicy ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej się da :). Warto eksperymentować :)
Usuńnie ma to jak chlebek bananowy -niezastąpiony wypiek na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :). Ja na pewno będę go robić częściej :)
Usuńprezentuje się okazale! muszę kiedyś upiec :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło bosko! Nie dałam proszku do pieczenia, bo nie miałam bezglutenowego. Pomieszałam mąkę jaglaną z kukurydzianą i tapioką. Zamiast sezamu słonecznik. Wyszło obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSuper!!! Ale się cieszę :), że smakuję. Super, że pozmieniałaś przepis po swojemu :) Smacznego!
Usuń