Proste w wykonaniu, zdrowe i przepyszne słodkości. Tak proste, że najwięcej czasu zajęło mi zawijanie je w papierki. Niestety świstak był zajęty ;).
- 2 kubki orzechów nerkowca (nie solonych i nie prażonych)
- 1 kubek daktyli
- 50 ml oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu (ja używam cejlońskiego, jest najlepszy)
Wykonanie:
1. Podpraż na suchej patelni wiórki kokosowe (2-3 minuty), tak żeby zaczęły pachnieć, a nie palić się.
2. Do blendera wrzuć nerkowce i wiórki (lekko ostudzone). Zmiel na drobno. Dodaj daktyle (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i cynamon. Miksuj pulsacyjnie, aby masa orzechowa połączyła się daktylami, na końcu wlej roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy.
3. Gotową masę przełóż do prostokątnej formy sylikonowej (moja była 20x20 cm, ale może być troszkę większa).
4. Masę mocno ugnieć i wyrównaj. Formę umieść w zamrażarce. Po 20-30 minut wyciągnij z powrotem i pokrój masę ostrym nożem na prostokąty. Gotowe.
Batoniki najlepiej przechowywać w zamrażarce. Wyjęte z niej są od razu gotowe do jedzenia.
Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak smakują :) Nie przetrwały nawet 1 nocy :)
Usuńfantastyczne! najlepsze z najlepszych batonów to te z bakali :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100% ;)
UsuńJa też się zgadzam :)
UsuńCudeńka *.* Najbardziej lubię właśnie takie słodkości! Jedyna ich wada jest taka, że nie można się powstrzymać przed ciągłym podjadaniem...
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda :)
UsuńŚlicznie wyglądają, jak są tak zapakowane! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe batoniki, a i ta zastawa bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi :) Cieszę się, że się podoba :)
UsuńJestem zachwycona tymi batonami! Zarówno zdjęciami, jak i przepisem. Dziękuję za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję :) Bardzo mi miło :)
Usuńpysznosci:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA można bez cynamonu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńZJADŁABYM!!! <3
OdpowiedzUsuń