poniedziałek, 27 października 2014

Kokosowe Batoniki / Coconut Bars

Proste w wykonaniu, zdrowe i przepyszne słodkości. Tak proste, że najwięcej czasu zajęło mi zawijanie je w papierki. Niestety świstak był zajęty ;). 




Składniki:
- 3/4 kubka wiórków kokosowych
- 2 kubki orzechów nerkowca (nie solonych i nie prażonych)
- 1 kubek daktyli
- 50 ml oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu (ja używam cejlońskiego, jest najlepszy)



Wykonanie:
1. Podpraż na suchej patelni wiórki kokosowe (2-3 minuty), tak żeby zaczęły pachnieć, a nie palić się.
2. Do blendera wrzuć nerkowce i wiórki (lekko ostudzone). Zmiel na drobno. Dodaj daktyle (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i cynamon. Miksuj pulsacyjnie, aby masa orzechowa połączyła się daktylami, na końcu wlej roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy.
3. Gotową masę przełóż do prostokątnej formy sylikonowej (moja była 20x20 cm, ale może być troszkę większa). 
4. Masę mocno ugnieć i wyrównaj. Formę umieść w zamrażarce. Po 20-30 minut wyciągnij z powrotem i pokrój masę ostrym nożem na prostokąty. Gotowe.

Batoniki najlepiej przechowywać w zamrażarce. Wyjęte z niej są od razu gotowe do jedzenia.



18 komentarzy:

  1. Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak smakują :) Nie przetrwały nawet 1 nocy :)

      Usuń
  2. fantastyczne! najlepsze z najlepszych batonów to te z bakali :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudeńka *.* Najbardziej lubię właśnie takie słodkości! Jedyna ich wada jest taka, że nie można się powstrzymać przed ciągłym podjadaniem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wyglądają, jak są tak zapakowane! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe batoniki, a i ta zastawa bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi :) Cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
  6. Jestem zachwycona tymi batonami! Zarówno zdjęciami, jak i przepisem. Dziękuję za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF