czwartek, 29 stycznia 2015

Granolowe Batoniki / Granola Bars (vegan)

Zdrowa alternatywa dla sklepowych batoników. Odżywcze i pełne energii. 
Najczęściej przygotowuję takie smakołyki, gdy wybieram się na jakąś wycieczkę, gdzie będę miała ograniczone możliwości przygotowywania moich ulubionych posiłków i tak właśnie było również tym razem :). Jestem właśnie w drodze w Tatry, na kilkudniowy wypad ski-tourowy, a te pyszne batoniki siedzą w pudełeczku, schowane w plecaku :).



Składniki:
- 3 duże, dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
- 2 kubki płatków owsianych
- 1 łyżeczka wanilii w proszku (lub miąższ z 1 laski wanilii)
- 1/2 kubka suszonej żurawiny
- 1/2 kubka ziaren słonecznika
- 1/2 kubka pokrojonych migdałów
- 1/2 kubka orzechów laskowych
- 1/4 kubka łuszczonych ziaren konopi
- 1/2 kubka pestek dyni (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli różowej, himalajskiej lub morskiej

Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C
2. W dużej misce rozgnieć banany na gładko, a następnie wymieszaj z wanilią.
3. Płatki owsiane lekko zmiksuj w blenderze lub młynku (nie na mąkę, ich struktura powinna być nadal wyczuwalna). Przełóż do masy bananowej, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
4. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki (około 20 x 30 cm), lekko dociskając.
5. Piecz około 30 minut. Ciasto powinno być lekko zrumienione.
6. Gdy ciasto wystygnie, pokrój je na prostokątne batoniki.

25 komentarzy:

  1. muszę koniecznie zrobić te batoniki, wyglądają na pyszne, a w dodatku są z samych zdrowych składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować je w swojej kuchni :)

      Usuń
  2. takie batoniki świetnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły - od razu więc zapisze przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczne :) Michasia zrobiła i są rewelacyjne :) jutro do szkoły zabiera a ja do pracy:) dziękujemy bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, do szkoły to one się świetnie nadają :) Super pomysł!

      Usuń
  4. Pyszne, robię podobne, tylko bez pieczenia, ale skoro mają być na zapas, to pieczone oczywiście lepiej się sprawdzą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bez pieczenia takie batoniki są świetne, ale do plecaka takie podpieczone lepiej się sprawdzają :),

      Usuń
  5. Wow! Wyglądają bardziej apetycznie od Snickersa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jak dla mnie to nawet lepiej smakują od Snickersa :)

      Usuń
  6. Z takim prowiantem z pewnością będziesz miała mnóstwo energii na zimowe szaleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj miałam :) Pół metra świeżego puchu i podejścia na 2000 m n.p.m,, energia była potrzebna :D

      Usuń
  7. Spisałam składniki i będę robić Twoje wyglądają pięknie oby mi takie wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te batoniki są dość proste, więc na pewno wyjdą :)

      Usuń
  8. Właśnie wsadziłam swoją porcję do piekarnika. Trochę zmodyfikowałam, bo dałam siemię, goji i rodzynki jeszcze zamiast dyni i konopi, nie miałam też wanilii, to dodałam trochę miodu.
    Mam nadzieję, że zasmakują mnie i synkowi,bo na pewno dostanie je do szkoły na 2gie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Myślę, że mogą być lepsze nie moje :)

      Usuń
  9. wydawałoby się, że 3 banany to mało, aby połączyć tyle składników, ale u ciebie wyglądają idealnie! <3
    zjaaadłabym, oj zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  10. bez mleka, jeśli je zrobię z płatków gryczanych - bez glutenu - wreszcie słodycz dla mnie!
    czy Twój kubek ma 200ml? bo kubek kubkowi nierówny i nie wiem, ile wsypać ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 2oo ml :), nie wiem tylko jak zachowają się płatki gryczane. Chyba dałabym trochę mniej mleka roślinnego. Powodzenia!

      Usuń
    2. Ale w przepisie nie ma w ogóle mleka ....

      Usuń
    3. Ups ;), przepraszam, chyba zmęczona jestem. Nie wiem czemu napisałam to mleko. Myślałam o tym, żeby przy płatkach gryczanych ciasto może być rzadsze. Może być potrzeba, żeby dodać więcej płatków. Przepraszam za gafę i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    4. upiekłam i zdążyłam je spróbować - bardzo smaczne są :-) dzieci mi wyjadają!

      Usuń
    5. :) Cieszę się, że smakują :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF