środa, 14 maja 2014

Jaglana z Musem Rabarbarowym (vegan)

Kolejne danie z serii "Jaglana z ...". Tym razem z musem rabarbarowym. Zakochałam się w tym daniu :). Na długo zagości w mojej kuchni.



Składniki (4 porcje):
Mus rabarbarowy
- 2 szkl. pokrojonego rabarbaru
- 2 jabłka
- 5 suszonych fig
- 1/2 szkl. waniliowego mleka z nerkowców
- 1 i 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru z kwiatów kokosa

- 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 2 łyżki pokruszonych migdałów (do posypania)

Wykonanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie (proporcje 1:2).Wcześniej powinna być dobrze wypłukana.
2. Przygotowanie musu: miksuj wszystkie składniki w blenderze kilka minut, do uzyskania konsystencji kremu.
2. Przełóż ugotowaną kaszę do miseczek i przykryj warstwą musu rabarbarowego. Na koniec posyp migdałami.

Wskazówki
Mleko z nerkowców możesz zastąpić innym, ulubionym mlekiem orzechowym. Należałoby dodać wtedy odrobinę wanilii mielonej lub miąższu z laski wanilii. Danie smakuje również świetnie z płatkami kokosa. 


Kasz jaglana z musem rabarbarowym bierze udział w akcji:  Kasza jaglana na słodko :)

3 komentarze:

  1. bardzo lubię połączenie jaglanki z rabarbarem :)
    zwariowananastolatkagotuje,blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. czy taką jaglankę jecie na ciepło, czy raczej na zimno? Jak lepiej smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  3. Obie wersje bardzo lubię :), ale jakbym miała zdecydować, to wybrałabym lekko ciepłą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF