Zdrowe czekoladki z orzechami, ręcznie wykonane z oleju kokosowego, surowego kakao i surowych ziaren kakaowca :).
Smakowity kąsek dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i figurę!
Składniki:
- 100 ml oleju kokosowego naturalnego, tłoczonego na zimno
- 4 czubate łyżki surowego kakao
- 3-4 łyżki syropu klonowego (lub z agawy)
- 2-3 łyżki kruszonych ziaren kakaowca
- 1/2 szklanki orzechów i suszonych owoców (np. goji) do nadziewania czekoladek
- 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Wykonanie:
1. Olej kokosowy roztop w garnuszku (najlepiej włożyć go do większego garnka z wodą). Powinien być ciepły, ale nie gorący, tak by można było bez problemu dotknąć rondelek (miseczkę) z olejem (max. 42 st.C).
2. Dodaj kakao, ziarna kakaowca, syrop klonowy i sól. Dobrze wymieszaj. Dodaj ulubione składniki: orzechy, goji, chili, ...(przed albo po wlaniu czekolady do foremek).
3. Mieszaninę wlej do foremek do czekoladek (najwygodniejsze są sylikonowe) i włóż do zamrażarki na 30 minut, żeby stężała.
Czekoladki można przechowywać w lodówce przez 2 miesiące, ale czy wytrwają tyle czasu? Wątpię :).
Czekoladki smakują jeszcze bardziej, gdy wiemy o odchudzających właściwościach oleju kokosowego :).
Wskazówka
Należy uważać, żeby do masy nie dostała się woda, bo czekolada może się nie stężeć. To samo dotyczy się foremek, muszą być suche przed rozpoczęciem wlewania masy.
2. Dodaj kakao, ziarna kakaowca, syrop klonowy i sól. Dobrze wymieszaj. Dodaj ulubione składniki: orzechy, goji, chili, ...(przed albo po wlaniu czekolady do foremek).
3. Mieszaninę wlej do foremek do czekoladek (najwygodniejsze są sylikonowe) i włóż do zamrażarki na 30 minut, żeby stężała.
Czekoladki można przechowywać w lodówce przez 2 miesiące, ale czy wytrwają tyle czasu? Wątpię :).
Czekoladki smakują jeszcze bardziej, gdy wiemy o odchudzających właściwościach oleju kokosowego :).
Wskazówka
Należy uważać, żeby do masy nie dostała się woda, bo czekolada może się nie stężeć. To samo dotyczy się foremek, muszą być suche przed rozpoczęciem wlewania masy.
Cudowne! Jakie piękne zdjęcia. Jutro robię ;)
OdpowiedzUsuńW sumie to też mam ochotę na powtórkę :)
Usuńcześć! czy zamiast syropu mogę dać rozdrobniony na puder ksylitol?
OdpowiedzUsuńbuziaki :)
Hmm :), myślę, że tak, może się okazać nawet, że będzie lepszy :). Pozdrowienia :D
Usuń