Wykwintne i nietuzinkowe danie w odsłonie "surowej". Pieczarki portobello z serem z nerkowców i pesto ze szpinaku i orzechów włoskich.
Składniki (2 porcje):
- 250 g grzybów portobello
Marynata do grzybów
- 1 łyżka ulubionego oleju tłoczonego na zimno
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu tamari (sojowy)
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej różowej
Ser z orzechów
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (lub piniowych)
- 30 ml wody (2 łyżki)
- 1 łyżka soku z cytryny
- płatki drożdżowe (opcjonalnie)
- odrobina soli morskiej lub himalajskiej różowej
Pesto ze szpinaku i orzechów włoskich
- 1 szklanka szpinaku
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/8 szklanki oliwy j.w. (2 łyżki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej różowej
Dodatki
Pasta z chili (sambal oelek), pietruszka, orzechy włoskie.
Wykonanie:
1. Oczyść grzyby, nie dopuszczając do ich mocnego namoczenia. Usuń nóżki grzybów.
2. Połącz wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią delikatnie grzyby i odstaw na 15-30 minut.
3. Przygotuj ser, miksując wszystkie jego składniki w blenderze na gładko. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody, ale pamiętając, że ser musi być gęsty.
4. Przygotuj pesto. Zmiksuj szpinak, oliwę, czosnek, sok z cytryny i sól w blenderze. Na końcu dołóż orzechy. Powinno być tak zmiksowane, aby orzechy były wyczuwalne.
Podawanie
Napełnij kapelusze serem z orzechów, a następnie pesto. Umieść grzyby w suszarce do warzyw, dehydratorze lub uchylonym piekarniku (podgrzewaj w temperaturze 43 st.C) przez 2-3 godziny lub zjadaj od razu (moja ulubiona wersja).
Wskazówka
Wygodniej przygotować tę potrawę w podwójnej porcji. Większą objętość lepiej miksuje się w blenderze.
Składniki odżywcze
Grzyby portobello mają wysoką zawartość potasu (więcej niż banany), który jest ważnym składnikiem mineralnym i elektrolitem, który reguluje ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca. Ponadto zmniejsza ryzyko wylewów i chorób serca. Często nazywany jest "pierwiastkiem życia".Pomaga też pozbywać się zbędnych produktów przemiany materii.
raw food#surowa dieta#zdrowe jedzenie#kuchnia witariańska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz