Podstawowy przepis na mleko roślinne, orzechowe zwykłe lub na słodko (mleko migdałowe, mleko z orzechów laskowych albo mleko owsiane ...).
- 1 szklanka (ok. 150 g) namoczonych orzechów *
- 2-3 daktyle
- 2 łyżki nektaru z agawy lub miodu albo trochę stewii
- 1/2 wypestkowanej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sól morska lub himalajska (ewentualnie) - szczypta
Wykonanie:
Mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.
Słodkie mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.
2. Przepłucz blender i ponownie wlej do niego mleko. Dodaj daktyle, wanilię, sól i ponownie zmiksuj.
Mleko orzechowe można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed użyciem zawsze wstrząśnij.
* Czas namaczania zależy od rodzaju orzechów. Możesz również użyć ziaren lub mieszanki orzechów i ziaren. Sprawdź czas: Namaczanie orzechów i nasion
Dodatkowe wskazówki
1. Możesz również przygotować bez-nabiałową śmietankę, stosując orzechy w proporcji 2:1
FASCYNUJĄCE!
OdpowiedzUsuń