piątek, 7 marca 2014

Mleko roślinne - orzechowe (raw vegan)

Podstawowy przepis na mleko roślinne, orzechowe zwykłe lub na słodko (mleko migdałowe, mleko z orzechów laskowych albo mleko owsiane ...). 

Składniki:
- 1 szklanka (ok. 150 g) namoczonych orzechów *
- 4 szklanki wody (ok 900 ml)
- 2-3 daktyle
- 2 łyżki nektaru z agawy lub miodu albo trochę stewii
- 1/2 wypestkowanej laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sól morska lub himalajska (ewentualnie) - szczypta

Wykonanie:
Mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.

Słodkie mleko orzechowe
1. Orzechy i wodę zmiksuj w blenderze, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowania mleka lub po prostu ściereczkę.
2. Przepłucz blender i ponownie wlej do niego mleko. Dodaj daktyle, wanilię, sól i ponownie zmiksuj.

Mleko orzechowe można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed użyciem zawsze wstrząśnij.

 Czas namaczania zależy od rodzaju orzechów. Możesz również użyć ziaren lub mieszanki orzechów i ziaren. Sprawdź czas: Namaczanie orzechów i nasion

A może Mleko z Nerkowców i Daktyli?  Przepis tutaj :)

Dodatkowe wskazówki
1. Możesz również przygotować  bez-nabiałową śmietankę, stosując orzechy w proporcji 2:1
2. Pozostałość miąższu z orzechów możesz wykorzystać do surowych deserów, granoli oraz ciast i ciasteczek albo po wysuszeniu, zmielić na mąkę. Tak przygotowaną mąkę można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.


mleko migdałowe#mleko roślinne#mleko wegańske#mleko orzechowe

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF