Mała rzecz, a cieszy. Mały, pikantny smakołyk do kawy z przyjacielem.
Orzechy włoskie w idealnym połączeniu z surowym kakao i pieprzem cayenne.
Składniki:
- 1 szkl. orzechów włoskich (najlepiej namoczonych i wysuszonych)
- 1/2 szklanki daktyli
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki surowego kakao (lub karobu)
- 2 łyżki kruszonego ziarna kakaowca
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- 1-2 łyżki wody
Wykonanie:
1. Zmiel orzechy.
2. Dodaj rodzynki i daktyle. Ponownie zmiksuj, aby składniki dobrze się połączyły.
3. Dodaj kakao (karob), cynamon, wanilię, pieprz cayenne oraz sól i ponownie zmiksuj, aż masa zrobi się klejąca i krucha. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt sucha. Przenieś do dużej miski.
4. Formuj kuleczki.
Przechowuj w lodówce przez tydzień lub dłużej w zamrażarce.
Wskazówka
Pieprz można zastąpić ostrą papryczką lub łagodnym chili.
Jeśli nie masz ziaren kakaowca, po prostu z nich zrezygnuj.
Jasne są z surowym kakao, a ciemne z karobem.
Czekoladki / Trufle witariańskie.
Czekoladki / Trufle witariańskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz