sobota, 7 listopada 2015

Sałatka z Pieczonej Dyni Piżmowej / Roasted Butternut Squash Salad

Zakochałam się w tym daniu <3. Stosunek zaangażowanego czasu i prostoty wykonania w odniesieniu do smaku jest zachwycający. Pieczona dynia z kremowym awokado wylegująca się na poduszce z komosy ryżowej. Yummy!


Składniki:
- 1 kubek komosy ryżowej (kolorowej) inaczej quinoa
- 1/2 dużej dyni piżmowej lub 1 cała (obrana i pokrojona w grubą kostkę)
- 1 dojrzałe awokado (j.w.)
- 1 do 2 łyżek oleju kokosowego
- sok z cytryny i/lub sos sojowy, do smaku
- świeżo mielony pieprz i sól, do smaku

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200-220 st.C.
2. Wymieszaj dynie z roztopionym olejem kokosowym, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-30 minut. Od czasu do czasu poprzewracaj kawałki dyni.
3. W międzyczasie ugotuj komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Wyłóż komosę na talerze, przykryj pieczoną dynią i awokado. Przypraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Skrop cytryną lub/ i sosem sojowym (jeśli wykorzystasz sos sojowy nie ma potrzeby solić potrawy).


6 komentarzy:

  1. Ale świetny pomysł: dynia i awokado - nigdy razem ich nie próbowałam! :) Genialne, proste i pięknie wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wrzuć banerek do akcji "Zdrowe śniadanie w jesiennym klimacie" do wpisu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF