czwartek, 10 lipca 2014

Chia Berry Tart (raw vegan)

Zjawiskowa, surowa tarta z jagodami. Bardzo delikatny kokosowy spód z masą jagodową z nasionami chia. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i bardzo FIT *.


Składniki:
Podstawa tarty
- 2 szkl. wiórek kokosowych
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 10 daktyli
Krem
- 3 szkl. jagód
- 10 daktyli
- 1 szkl. mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia*


Wykonanie:
1. Przygotowanie podstawy tarty: Zmiel wiórki kokosowe z orzechami w blenderze, następnie  dodaj daktyle. Miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Równo rozłóż masę w formie na tartę (z wyjmowanym dnem, ok. 20 cm). Włóż do zamrażarki.
2. Przygotowanie masy jagodowej: Zmiksuj w blenderze mleko kokosowe z daktylami i jagodami. Następnie dodaj nasiona chia i miksuj przez chwilę. Zostaw masę na 15 minut, następnie zmiksuj krótko raz jeszcze. Gdy masa lekko stężeje, przełóż do formy na przygotowany spód.

Przechowuj w lodówce.

Nasiona chia stanowią obfite źródło: kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 w optymalnych proporcjach, minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy.  Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystanie na układ trawienny nasiona chia są polecane dla osób zmagających się z nadwagą. Są bogatym źródłem wapnia, świetnie nawadniają (namoczone oczywiście) organizm i mają dobry wpływ na poziom cukru we krwi.



O właściwościach zdrowotnych i odżywczych piszę tutaj :)

14 komentarzy:

  1. świetny przepis! tarta pełna zdrowia i samych najlepszych składników, smak musi być obłędny :) może został dla mnie jeszcze kawałek? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda genialnie!!! a gdzie można kupić nasiona chia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny, bardzo delikatny :), chia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Samo zdrowie! :) Takie smakołyki to ja lubię. Muszę gdzieś jechać na jagody, resztę składników w domu mam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :), bo sezon na jagody został oficjalnie rozpoczęty :)

      Usuń
  5. uwielbiam wszelkie ciasta z jagodami, te musi być genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 3 x mniam, niedługo robię powtórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na wykorzystanie jagód w tarcie :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF