czwartek, 3 kwietnia 2014

Zupa Quinoa & Kiełki (vegan)

Bardzo szybka w przygotowaniu, bardzo pyszna :) i baaaardzo zdrowa zupa z kiełkami  i komosą ryżową.


Składniki:
- 3 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 żółta papryka
- 3-4 laski selera naciowego
- 100 g kiełek na patelnię STIR-FRY (kiełki soczewicy, fasoli mung i cieciorki)
- 1 mała cebula (czerwona lub szalotka)
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 kostki warzywnej (bez konserwantów i polepszaczy smaków)
- świeży koperek
- chili lub pieprz cayenne
- sos sojowy (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Zagotuj wodę z kostką warzywną.
2. Wrzuć wcześniej wypłukaną komosę i pokrojoną cebulę, gotuj 10 minut.
3. Następnie dorzuć pokrojony seler naciowy, po chwili pokrojoną paprykę i 2-3 minuty później kiełki.
4. Gotuj razem około w 2-3 minuty. Czas zależy od tego, jaki stopień "al dente" warzyw lubisz :).
5. Dopraw mlekiem kokosowym, sosem sojowym i koperkiem.


Quinoa ma niezwykłe właściwości odżywcze. Należy do tej samej rodziny, co burak i szpinak i jest spokrewniona ze zdrowym amarantusem. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm sam nie potrafi wytworzyć). Dlatego polecana jest w szczególność osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto:

  • zawiera więcej wapnia niż mleko
  • zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo i vit. E (2 x więcej niż pszenica)
  • jest bogata w mangan i miedź, które aktywują produkcję enzymu odpowiedzialnego za procesy antyoksydacyjne, chroniące przed wolnymi rodnikami
  • mangan działa też korzystnie na regeneracje i budowę kości
  • jest doskonałym źródłem magnezu
  • jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik
  • jest niskokaloryczna i nie zawiera glutenu
  • wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG 35), dlatego jest przyjazna nie tylko dla naszego zdrowia, ale również dla naszej figury :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF