środa, 16 kwietnia 2014

"Sernik" Waniliowo - Różany (raw vegan)

Kremowy, delikatny i zdrowy "sernik" z nerkowców, o zniewalającym połączeniu róży i wanilii.
Bez cukru, bez nabiału i bez glutenu.


Składniki:
Spód
- 1 szkl. migdałów
- 1 szkl. daktyli
- 1/3 szkl. wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki wody różanej
Krem 
- 200 g nerkowców, wcześniej namoczonych (2-4 godziny)
- 3/4 szkl. płynnego mleka kokosowego
- 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- 2 łyżki wody różanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie ciasta:
1. Migdały zmiel na mączkę
2. Dodaj daktyle, wiórki i wodę różaną. Miksuj, aż składniki się połączą.
3. Równo rozłóż ciasto w tortownicy lub formie na tartę (ok. 20 cm)
4. Wstaw do lodówki

Wykonanie kremu:
1. Orzechy, mleko, syrop klonowy, wodę różaną i wanilię zmiksuj na gładko w mocnym blenderze.
2. Wylej nadzienie na ciasto
3. Rozprowadź równomiernie i udekoruj owocami goji, kruszonymi ziarnami kakao lub tym co lubisz :)
4. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny (pierwsza godzina może być w zamrażarce).

Przechowuj w lodówce.


Jest tak pyszny, że każdy zapragnie zmienić dietę na roślinną :).

3 komentarze:

  1. ile powinno się wlać wody różanej do masy kkremowej??? też 2-3 łyżki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 2 łyżek :), już poprawiam przepis ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF