Wiosna to najlepszy czas na oczyszczanie się z ciężkiego, zimowego jedzenia. Ta sałatka jest nie tylko prosta i szybka, ale daje też wielką przyjemność smaku.
Składniki
- 3 buraki, najlepiej podłużne
- 1/2 małej czerwonej kapusty, poszatkowanej
- 2 laski selera naciowego, pokrojonego
- 1 mały ogórek, pokrojony
- 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli
- 2 gałązki lubczyku i 2 gałązki koperku
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
- sól morska lub himalajska różowa
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Zagotuj wodę, włóż buraki i gotuj około 10-15 minut, a następnie je obierz i pokrój
2. Wymieszaj wszystkie składniki. Ilość lubczyku i kolendry dopasuj do swojego smaku.
3. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe :)
Wskazówki:
- zamiast gotowanych można użyć buraki pieczone (moje ulubione)
- lubczyk i koperek można zastąpić świeżą kolendrą
Jak ogarnąć te wszystkie wspaniałości...???
OdpowiedzUsuńRobić i zjadać :)
Usuń