Klasyczne śledzie po kaszubski są bardzo popularne w kuchni polskiej.
Wersja wegańska jest równie pyszna i aromatyczna. Słodko-wytrawny sos pomidorowy z lekką nutą cynamonu zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta roślinne.
Składniki:
- 500 g boczniaków- 1 litr wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 płatek glonów nori (do sushi)
Sos:
- 4 do 5 cebul (sporych)
- 1/4 kubka oleju
- 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub inny roślinny)
- 1/4 kubka octu jabłkowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 do 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego (u mnie 210 g)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz