Jesienna sałatka z pieczonymi pomidorami i wędzoną papryką. Świetnie pasują do niej podpieczone tosty z pełnoziarnistego chleba i lampka czerwonego wina:). Smacznego!
Składniki:
- mix zieleniny (rukola, młody szpinak, liście buraka, ...)
- 6 pomidorów
- 1 dojrzałe awokado (pokrojone)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- sok z cytryny lub ocet balsamiczny, do smaku
- 1 do 2 łyżek sosu sojowego (opcjonalnie), zamiast octu lub cytryny
- świeżo mielony pieprz i sól, do smaku
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200-220 st.C.
2. Pokrój pomidory na ćwiartki (posmarowane olejem kokosowym). Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przypraw wędzoną papryką w proszku. Piecz około 15-20 minut.
3. Wyłóż "zieleninę" na półmisek, następnie pomidory i awokado. Polej sokiem, który powstał w trakcie pieczenia pomidorów (jeśli powstał, to zależy od pomidorów).
4. Dopraw do smaku octem balsamicznym lub sokiem z cytryny albo sosem sojowym.
Więcej przepisów z awokado tutaj :).
Chciałabym zatwierdzić w akcji sałatki, ale banerka nie widzę.
OdpowiedzUsuńUzupełnij proszę, daj znać na priv do mnie-znajdź latosiowy-dom na facebooku.
I wtedy dodam :-)
Omnomnom ;)
OdpowiedzUsuń