czwartek, 22 maja 2014

Rabarbar & Jabłko Crumble (raw vegan)

Rabarbar i jabłko to moje ulubione połączenie tej wiosny, a w towarzystwie kruszonki orzechowo-owsianej staje się moim ulubionym deserem.


Składniki:
Kruszonka
- 2 łyżki migdałów grubo zmielonych
- 2 łyżki orzechów laskowych grubo zmielonych
- 4 łyżki płatków owsianych zmielonych
- 2 łyżki mąki kokosowej (zmielone wiórki)
- 3 łyżki czystego syropu klonowego
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Masa rabarbarowo - jabłkowa
- 2 szkl. pokrojonego rabarbaru
- 3 lub 4 jabłka
- 8 daktyli
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 1/2 szkl. mleka roślinnego/orzechowego

Wersja bezglutenowa: płatki owsiane zastąp mielonymi orzechami i mąką kokosową w dowolnej proporcji.

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki musu miksuj w blenderze. Warstwa owocowa Crumble gotowa :)
2. Składniki kruszonki umieść w miseczce i dobrze wymieszaj łyżką.
3. Umieść masę jabłkowo-rabarbarową w naczynkach i posyp kruszonką, wcześniej ugniatając ja lekko w palcach, tak jak "prawdziwą" kruszonkę.

Przechowuj w lodówce (kilka dni).
Inne przepisy z rabarbarem znajdziesz tutaj :)

Wskazówka
Do mielenia orzechów i płatków owsianych używam młynka do kawy.


2 komentarze:

  1. za każdym razem jak tu wchodzę mam ochotę przygotować przepis :) świetny pomysł na crumble!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF