sobota, 20 grudnia 2014

Wegański Eggnog / Vegan Eggnog (raw)

Wegańska wersja świątecznego napoju, pitego w krajach anglosaskich i nie tylko :). 
Jeśli masz ochotę na wersję karaibską, mleko migdałowe zamień na mleko kokosowe. Smacznego!



Składniki:
- 1 kubek mleka migdałowego (własnej roboty)
- 1 dojrzały banan (najlepiej mrożony)
- 1 do 2 łyżek tahini (dobrej jakości)
- 2 łyżki łuskanych ziaren konopii
- 1 lub 2 figi (zależy od tego, jak słodkie lubisz koktajle)
- 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- sok wyciśnięty z 1 mandarynki (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kurkuma (dla koloru)
Wykonanie
Wszystkie składniki Wegańskiego "Eggnog" miksuj w blenderze do momentu uzyskania kremowej konsystencji.


4 komentarze:

  1. pyszne:) chętnie się skuszę...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :) i równie serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. przepis naprawdę kuszący!!
    p.s. - brodacze są the best! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF