Sezon jabłkowy w pełni, więc może "Apple Pie"?
Dziś w zupełnie nowej, bardzo zdrowej wersji. Śniadanie idealne :).
Dziś w zupełnie nowej, bardzo zdrowej wersji. Śniadanie idealne :).
Składniki (2-4 porcje):
- 1 kubek tradycyjnych płatków owsianych
- 1 łyżka cukru brązowego, nierafinowanego (może być też miód, cukier brzozowy lub syrop klonowy)
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów laskowych
- szczypta soli
- 3 spore jabłka (pozbawione gniazd nasiennych)
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższu z laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kubek ulubionego mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, owsiane, ...)
Wykonanie
2. Płatki owsiane połącz z cynamonem, cukrem, mlekiem roślinnym (1/2 kubka) i olejem kokosowym. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
3. Zetrzyj jabłka na tarce z grubymi oczkami lub na cienkie plasterki. Dodaj do nich sok z cytryny, 1/2 kubka mleka roślinnego, orzechy, gałkę muszkatołową, wanilię i zmielone siemię lniane. Wymieszaj dokładnie.
4. Masę jabłkową wyłóż do żaroodpornych miseczek i przykryj warstwą płatków owsianych. Piecz w piekarniku około 20 minut. Płatki powinny być lekko zrumienione.
Wskazówki
Warto po upieczeniu polać płatki odrobiną miodu i opruszyć dodatkowo cynamonem. Można też, zamiast miodu, polać płatki dodatkową porcją mleka roślinnego.
Uwielbiam takie "zapiekanki" :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja właśnie polubiłam :)
OdpowiedzUsuńzapiekane płatki owsiane smakują cudownie, a w takim zestawieniu smaków jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuń