wtorek, 30 grudnia 2014

"Owsianka" Quinoa z Pistacjami i Granatem / Pomegranate Pistachio Quinoa Poridge (vegan)

"Owsianka" z magiczną mocą komosy ryżowej! O właściwościach tych małych ziarenek pisałam przy okazji przepisu na Granolę.

 
Składniki:
- 1/2 kubka quinoa (ja użyłam kolorowej)
- 1 i 1/2 kubka mleka migdałowego
- 1/2 mleka kokosowego
- 1/4 kubka wody
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku (lub miąższ z 1/2 laski wanilii)
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 2 łyżeczki cukru nierafinowanego (kokosowego, palmowego, trzcinowego lub inna ulubiona słodycz) 
- szczypta soli
- 2 łyżki pokruszonych orzechów pistacjowych
- pestki z połowy granatu

Wykonanie
1. Wsyp komosę do sitka i płucz przez kilka sekund.
2. W rondelku połącz mleko migdałowe, kokosowe, wodę, wanilię, cynamon, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia. Wsyp quinoa, zmniejsz grzanie do małego i gotuj 30 minut, mieszając co kilka minut. W połowie tego czasu rondelek częściowo przykryj.
3. Jeśli quinoa będzie zbyt sucha dodaj więcej mleka i odrobinę wody.
4. Podawaj na ciepło lub zimno, posypaną granatem i pistacjami.



Inne pomysły z Quinoa  :)

                Granola "Quinoa & Morela"    Jabłko z Czarnym Ryżem i Quinoa


1 komentarz:

  1. zdecydowanie zbyt dawno jadłam komosę i z wielką chęcią przypomnę sobie jej smak w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF