wtorek, 23 grudnia 2014

Surowe Pierniczki / Raw Gingerbread (raw vegan)

Wyjątkowe "Pierniczki" :). Bez mąki, bez nabiału, bez cukru i bez pieczenia. 
Mimo wielu "bez" są przepyszne. Szybkość w przygotowaniu i niewielka ilość składników, to bezsprzeczny atut tego przepisu. Moje ulubione nerkowce, kokos i syrop klonowy, otoczone mieszanką przypraw piernikowych :).



Składniki
- 1 kubek wiórek kokosowych
- 3 kubki orzechów nerkowca
- 1 i 1/2  łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1/4 kubka syropu klonowego
- szczypta soli
 

Wykonanie
1. Zmiel nerkowce i wiórki kokosowe na mąkę (ja robię to w blenderze).
2. Dodaj pozostałe składniki. Mieszaj, aż do momentu połączenia się wszystkich składników (najlepiej wyrobić masę ręcznie).
3. Kolejny krok to uformowanie "pierniczków". Proponuję dwa sposoby:
    - Rozwałkuj masę na grubość około 0,8 - 1 cm, wycinaj wzory foremkami do pierników
    - Do zrobienia "pierniczków" wykorzystaj foremki sylikonowe do czekoladek (ja tak 
      zrobiłam). Wypełnij foremki masą orzechową i wstaw na 40-50 minut do zamrażarki
      (zmrożone łatwo wychodzą z foremek).
4. Włóż "pierniczki" do suszarki na owoce (około 40-45 st.C). Susz 6-8 godzin.

Wskazówki
1. Wymienione przyprawy możesz zastąpić 2 łyżeczkami gotowej przyprawy piernikowej.
2. Pierniczki można też suszyć w piekarniku (lekko otwartym).
3. Można też zrezygnować z suszenia (są mniej chrupiące, ale nadal pyszne), ale wtedy trzeba je przechowywać w lodówce.
4. Pierniczki można oprószyć mieszanką surowego kakao i przyprawy piernikowej.
 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF