poniedziałek, 1 grudnia 2014

Kasztanowy Krem Jaglany / Chestnut Cream (vegan)

Hasło: Najlepsze kasztany są na Placu Pigalle :) ...
Odzew: Zuzanna lubi je tylko jesienią ...
Kontr-odzew: "Blue Almonds" przesyła Ci świeżą partię..., w postaci pysznego kremu ;).


Składniki:
- 300 g kasztanów jadalnych
- 3/4 kubka kaszy jaglanej
- 3/4 kubka mleka kokosowego
- 1/2 kubka wody źródlanej
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższu laski wanilii
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku (opcjonalnie)
- 3 łyżki syropu klonowego (i dodatkowo do polania ok. 2 łyżki)

Wykonanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną (wcześniej warto przepłukać ją gorącą wodą) w 1 i 1/2 kubka wody.
2. Połowę ugotowanych i obranych kasztanów miksuj z kaszą jaglaną i pozostałymi składnikami kremu do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.  Jeśli krem będzie zbyt gęsty dodaj więcej wody.
3. Pozostałą część kasztanów pokrój na drobne kawałki. Krem kasztanowo-jaglany przełóż do pucharków, posyp pokrojonymi kasztanami i polej syropem klonowym.
4. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, żeby deser mógł się schłodzić i nabrać wyrazu :). Gotowe!

Gotowanie kasztanów jadalnych:
Ponacinaj kasztany tak jak na zdjęciu powyżej. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 15 minut. Gdy lekko ostygną obierz ze skorupki i brązowej skórki.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, bardzo oryginalny smak :). W sklepach pojawiły się kasztany, więc warto z tego korzystać :)

      Usuń
  2. nie mam żadnych wątpliwości, że ten krem podbije moje podniebienie :) bardzo lubię kasztany, także od razu wyobrażam sobie wyjątkowy smak tego deseru czy nawet śniadania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF