czwartek, 31 lipca 2014

Zupa Awokado & Ogórek / Cucumber Avocado Soup (raw vegan)

Pyszna zielona zupa z awokado i ogórka, na mleku kokosowym. 
Bez gotowania, bez glutenu, bez nabiału. Zielony koktajl na talerzu :).



Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 3 ogórki gruntowe (ok. 8-10 cm)
- 3/4 szkl. wody źródlanej
- 1/2 szkl. płynnego mleka kokosowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- od 4 do 8 kropel tabasco (lub pieprz cayenne)
- garść drobnego szczypiorku
- 3 gałązki koperku
- 1 łyżeczka soli
- 2 kostki lodu

Do posypania na wierzchu:
- lekko podprażone pestki dyni
- kilka kropel oliwy (opcjonalnie)
- koperek i szczypiorek

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zupy miksuj w blenderze na wysokich obrotach.
2. Przed podaniem posyp dynią, koperkiem i szczypiorkiem. Dodaj kilka kropel oliwy.

Cold Avocado Soup

4 komentarze:

  1. ta zupa jest świetna! jak na nią patrzę mam ochotę od razu chwycić za łyżeczkę i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MagPie, blog jest świetny! Choć tak minimalistyczny, daje sporo inspiracji. Uwielbiam Twoje smaczne, proste i zdrowe dania : >

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF