Długo zbierałam się do zrobienia surowej owsianki z kaszy gryczanej, ale udało się :). Wersja z orzechami włoskimi i jabłkami z nutką cynamonu i kardamonu.
Oczywiście z moimi ukochanymi borówkami :). Pyszność i zdrowotność w jednym :)
Świetnie nadaje się do zabrania na drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię.
Składnik (3-4 porcje):
- 1 szkl. niepalonej kaszy gryczanej
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 2 jabłka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. mleka roślinnego (lub sok z 1 pomarańczy)
- 1 łyżka nierafinowanego cukru kokosowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Dodatki:
- granat
- borówki
- kruszone ziarno kakaowca
Wykonanie:
Kaszę i orzechy włoskie zalej wodą w osobnych naczyniach. Należy je moczyć co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc, a przed użyciem dobrze wypłukać. Następnie zmiksuj wszystkie składniki owsianki do uzyskania "owsiankowej" konsystencji. Podawaj z granatem, borówkami i ziarnem kakao lub tak jak lubisz :).
Raw Buckwheat Walnut Porridge
Przepysznie się prezentuje :) Doskonała na śniadanie na słodko ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam