czwartek, 17 lipca 2014

Owsianka Gryka, Jabłko & Orzech / Raw Buckwheat Walnut Porridge (raw vegan)

Długo zbierałam się do zrobienia surowej owsianki z kaszy gryczanej, ale udało się :). Wersja z orzechami włoskimi i jabłkami z nutką cynamonu i kardamonu. 
Oczywiście z moimi ukochanymi borówkami :). Pyszność i zdrowotność w jednym :)
Świetnie nadaje się do zabrania na drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię.


Składnik (3-4 porcje):
- 1 szkl. niepalonej kaszy gryczanej
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 2 jabłka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. mleka roślinnego (lub sok z 1 pomarańczy)
- 1 łyżka nierafinowanego cukru kokosowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 1/3 łyżeczki kardamonu

Dodatki:
- granat
- borówki
- kruszone ziarno kakaowca

Wykonanie:
Kaszę i orzechy włoskie zalej wodą w osobnych naczyniach. Należy je moczyć co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc, a przed użyciem dobrze wypłukać. Następnie zmiksuj wszystkie składniki owsianki do uzyskania "owsiankowej" konsystencji. Podawaj z granatem, borówkami i ziarnem kakao lub tak jak lubisz :).
Przechowuj w lodówce (3-4 dni).

Raw Buckwheat Walnut Porridge

1 komentarz:

  1. Przepysznie się prezentuje :) Doskonała na śniadanie na słodko ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF