piątek, 11 lipca 2014

Jagoda & Tahini Smoothie (raw vegan)

Dziś koktajl jagodowy - nie mogło być inaczej :). Kupiłam litr pysznych jagód, 3 szklanki poszło na witariańską tartę z jagodami, a pozostała szklanka idealnie się do tego nadawała :). Jagody z Tahini? Czemu nie :)


Składniki:
- 1 szkl. jagód
- 1 dojrzały banan
- 2 daktyle
- 1 łyżeczka tahini (pasta sezamowa)
- 1 szkl. mleka roślinnego
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Miksuj składniki koktajlu na gładko. Daktyle można wcześniej namoczyć w mleku, które zostanie użyte do smoothie, będzie się lepiej miksować.


Co nam daje jedzenie jagód? 
   Jagody mają właściwości: przeciwmiażdżycowe, obniżające poziom "złego" cholesterolu (LDL)  i podwyższające poziom "dobrego" (HDL), przeciwkrwotoczne, przeciw-żylakowe (mirtylina zmniejsza łamliwość, uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych), przeciwcukrzycowe (jagoda zawiera insulino-podobną wakcyaninę, zwaną roślinną insuliną), przeciwnowotworowe (fitoestrogeny, kwas foliowy i elagowy), odkażające i przeciwbakteryjne (w infekcjach przewodu pokarmowego, w zakażeniu układu moczowego bakterią E.Coli), przeciwwirusowe (w infekcjach wirusowych układu oddechowego), przeciwpasożytnicze i uspakajające.
   Jagody są bogate w witaminy (A,C,E,B1,B2,PP,D, Kwas foliowy), składniki mineralne (magnez, żelazo, wapń, selen, cynk, miedź), pektyny, garbniki, fitoestrogeny, flawonidy, kwasy organiczne i błonnik.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF