piątek, 4 lipca 2014

Sezam & Kapusta (raw vegan)

Prosta, zdrowa, pyszna, a ponadto tania i szybka w wykonaniu sałata z młodej kapusty i cukinii z sezamem.

Składniki:
- 1/3 młodej, średniej wielkości kapusty
- 1/2 młodej cukinii
- 2 łyżki sosu sojowego (dobrej jakości)
- 2 łyżki płynnego mleka kokosowego
- 1 łyżka niełuskanego sezamu
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka orzechów włoskich

Wykonanie:
1. Poszatkuj kapustę i przełóż do miski.
2. Cukinię (umytą, nie obraną) zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj do kapusty.
3. Sezam, słonecznik i orzechy lekko podgrzej na suchej patelni, żeby wydobyć ich zapach.
4. Polej kapustę sosem sojowym i mlekiem kokosowym. Posyp ziarnami i orzechami, wymieszaj.

W wersji "raw" orzechy i nasiona należy namoczyć i wysuszyć zgodnie z zasadami opisanymi tutaj.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam kapustę! podoba mi się taka jej wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaciekawiłaś mnie tym pomysłem, nigdy tak nie jadłam, dlatego tym bardziej chcę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to danie nie jest raw niestety, choćby dlatego, że my moczymy ziarna, nie podgrzewamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę :). Rzeczywiście, w poście brakuje uwagi, że w wersji 100% raw ziaren się nie podgrzewa :). Po prostu zakładam, że jak ktoś preferuje taki styl żywienia, to o tym wie :). Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odwiedziny.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF