piątek, 5 grudnia 2014

Pęczak z Pigwą / Pearl Barley & Quince (vegan)

Pęczak i pigwa w niespotykanym duecie :). 
 Danie idealne zarówno na śniadanie, jak i na lekki obiad. Pyszność! 



Składniki (2-3 porcje):
Mus z pigwy
- 2 pigwy
- 8 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- gruby plaster świeżego imbiru
- skórka z 1/4 cytryny lub pomarańczy
- 1 i 1/2 kubka wody
Pęczak
- 1 i 1/2 kubka kaszy pęczak
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

- syrop klonowy do polania (opcjonalnie)


Wykonanie:
Przygotowanie kaszy
  Do garnuszka z wodą (3 kubki) wsyp pęczak i rodzynki. Gotuj na średnim ogniu (około 15-20 minut) pod przykryciem. Gdy woda zostanie już w większości wchłonięta przez kaszę (po około 10 minutach), dodaj cynamon, miód i olej kokosowy.

Przygotowanie musu z pigwy
  Zagotuj wodę ze wszystkimi przyprawami. Pigwę obierz i wytnij gniazda nasienne. Drobno pokrojoną wrzuć do wody. Gotuj około 15-20 minut. Gdy wszystko lekko przestygnie, wyciągnij goździki, anyż, cynamon i skórkę z cytryny. Całą resztę miksuj do uzyskania konsystencji musu. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę gorącej wody.

  Pęczak przełóż do miseczek, przykryj warstwą musu z pigwy. Całość polej odrobiną syropu klonowego. Można też posypać ulubionymi orzechami lub płatkami kokosowymi.

5 komentarzy:

  1. Mam pigwę, uwielbiam pęczak, zatem do przystępuję do dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, czy byłaby taka możliwosc aby skomponowała Pani menu na drugie sniadanie do szkoły? Bardzo podobają mi się te wege/fit/zdrowe przepisy tylko, że nie wszystkie są praktyczne do jedzenia w szkole:) Pozdrawiam serdecznie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nawet taki pomysł :), jak tylko wrócę z urlopu to będę wymyślać i publikować :). Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF