Chrupiące kotleciki z tofu w panierce z mąki kukurydzianej. Podoba mi się w nich to, że nie są smażone na oleju, a pieczone w piekarniku, bez tłuszczu.
Podaj je jako zakąskę z ulubionym dipem lub jako danie główne, z pieczoną dynią i
świeżymi warzywami.
świeżymi warzywami.
Składniki:
- 2 paczki twardego, wędzonego tofu (2 x 220 g)
- 1/2 kubka mleka roślinnego
- 1/2 kubka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól do smaku
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C.
2. Tofu pokrój na niewielkie kwadraty (ok. 2 cm x 2 cm i grubości ok. 1 cm), a potem wysusz je, korzystając z ręcznika papierowego.
3. Do jednej miseczki wlej mleko (ja użyłam sojowego), a w drugiej wymieszaj mąkę kukurydzianą, czosnek i sól.
4. Zanurzaj każdy kawałek tofu w mleku roślinnym, a następnie obtocz w kukurydzianej mieszance. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut, po 20 minut z każdej strony, tak aby były lekko zrumienione.
Wskazówki
- Ja podałam kotleciki z pieczoną w piekarniku dynią hokkaido. Możesz też, serwować je ze swoim ulubionym sosem lub dipem.
- Czosnek można zastąpić inną, ulubioną przyprawą (curry, zatar, pieprz cayenne, ...)
świetne są! akurat mam kawałek tofu w lodówce to chętnie zrobię :) myślisz, że mogę zabrać do szkoły i na zimno schrupać? :) tylko czosnek bym podmieniła, żeby jeszcze ze mną rozmawiać chcieli :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nadaja się do zabrania :), a jeśli chodzi o czosnek to wystarczy z niego zrezygnować, takie chyba smakuja mi najbardziej :)
UsuńSMACZNIE! ;-)))))))))
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO SIEBIE W WOLNEJ CHWILI NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Jak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPrześwietny pomysł, lecę niedługo po tofu i robię! :)
OdpowiedzUsuńWOW! Wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńPolecam wersję tofu w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/
Na pewno wypróbuję wasze przepisy :)
Usuń