piątek, 12 grudnia 2014

Czosnkowy Serek z Nerkowców / Garlic Cashew Cheese (raw vegan)

Wegański, kremowy serek z nerkowców. Przy nim łatwo można zapomnieć o tradycyjnych serach z mleka. Jeśli nie jesteś fanem czosnku, możesz go zastąpić inną ulubioną przyprawą albo suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.



Składniki:
- 1 kubek nerkowców
- 1 i 1/2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka ulubionego oleju tłoczonego na zimno (ja użyłam arachidowy)
- od 4 do 6 upieczonych ząbków czosnku (w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 minut) lub 1 łyżeczkę czosnku w proszku
- sok z połówki cytryny
- sól i pierz (może być cayenne) do smaku

Wykonanie:
1. Zalej orzechy wodą i mocz co najmniej 6 godzin.
2. Namoczone orzechy odcedź i miksuj w blenderze na wysokich obrotach z pozostałymi składnikami. Gotowe!
Jeśli "serek" będzie zbyt gesty dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy.



4 komentarze:

  1. Co wnoszą do przepisu płatki droźdzowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki drożdżowe dodają smaku, są lekko orzechowe i są nazywane "wegańskim parmezanem" :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF