czwartek, 22 grudnia 2016

Sałatka z Pieczonych Buraków z Cynamonowym Vinegrette i Prażonym Sezamem / Baked Beetroot Salad with Cinnamon Balsamic Vinaigrette

Buraki darzę wielką miłością, a buraki pieczone miłością i uwielbieniem :). Dziwię się nawet, że tak mało jest przepisów z burakami na moim blogu. Wstydzę się tego bardzo i mam nadzieję, że buraki nie mają mi tego za złe. Obiecuję, że będzie więcej. Zaczynam od sałatki bardzo aromatycznej, która wpisuje się w nastroje świąteczne. Jest bardzo sezamowo i lekko cynamonowo.




Składniki:

- 3 duże podłużne buraki
- 2 łyżki sezamu nie(spore)
- pęczek natki pietruszki

Sos Vinegrette
- 4 łyżki oleju z dyni lub z winogron
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli

Wykonanie:

  1. Wyczyść dokładnie buraki, zawiń w folie aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez około 55 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  2. W między czasie przygotuj sos vinegrette. Wszystkie składniki umieść w małym słoiczku, zakręć dokładnie i wstrząśnij tak, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  3. Buraki obierz i pokrój w poprzek na plastry, a następnie pod ukosem w paseczki. Przełóż do miseczki. POlej przygotowanym sosem.
  4. Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni. Następnie posyp sałatkę i wszystko delikatnie zamieszaj.
  5. Odstaw do "przegryzienia". Podawaj ze świeżo poszatkowaną zieloną pietruszką.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite połączenie :) Buraki zazwyczaj jem same, bez dodatków, ale może kiedyś poeksperymentuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam!


    Zapraszam do mnie http://cel50mniej.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF