niedziela, 15 czerwca 2014

Chocolate Coconut Cake (raw vegan)

Pyszne wegańskie ciasto kokosowo - czekoladowe. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, bez pieczenia :). Bardzo pyszny i zdrowy, witariański torcik.

Składniki:
Czekoladowy spód ciasta 
1 szkl. orzechów laskowych (lub włoskich), najlepiej wcześniej namoczonych 
- 1 szkl. daktyli
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka surowego kakao
Masa kokosowa
- miąższ z 1 kokosa
- woda z tegoż kokosa (ok.1/2 szkl.)
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. mleka kokosowego
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższ z 1/2 laski wanilii
Dodatkowo: 1 dojrzały banan

Wykonanie spodu:
1. Orzechy zmiel na mączkę
2. Dodaj daktyle, siemię lniane i kakao. Miksuj, aż składniki się połączą.
3. Równo rozłóż ciasto w tortownicy lub formie na tartę (ok. 20 cm)
4. Wstaw do lodówki

Wykonanie masy kokosowej:
1. Wszystkie składniki kremu zmiksuj na gładko w mocnym blenderze. Trzeba odrobinę cierpliwości, ponieważ może to chwilę potrwać :).
2. Przetnij banana wzdłuż i połóż na spodzie ciasta.
2. Następnie przełóż do formy masę kokosową i rozprowadź równomiernie. Posyp surowym kakao.
4. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny (pierwsza godzina może być w zamrażarce).

Przechowuj w lodówce.

Wskazówki
Do przygotowania kremu można użyć mrożonego miąższu kokosa (do kupienia w delikatesach azjatyckich).


5 komentarzy:

  1. tort najlepszy z najlepszych! musi smakować obłędnie i bardzo chcę się o tym przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Yum yum one of my favorites, gonna give this a go this week, thanks for sharing this :-)

    Simon

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF