Lody waniliowo-kokosowe są dobre na wszystko :).
Wegański deser ze świeżego kokosa i nerkowców. Bez cukru, bez nabiału.
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. namoczonych nerkowców (150 g.) - co najmniej 2 godziny
- 1 kokos (miąższ) lub 3/4 szklanki mrożonego
- 1 laska wanilii, wypestkowana
- 1/2 szkl. syropu klonowego (z agawy, daktyli,...)
- 1/3 szkl. oleju kokosowego
- 1 szkl. wody lub mleka roślinnego (np. kokosowego)
Wykonanie
1. Orzechy, miąższ kokosowy, wodę, laskę wanilii i syrop zmiksuj na gładko w supermocnym blenderze. Jeśli masa będzie zbyt gęsta użyj więcej wody.
2. Dodaj roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy.
3. Schładzaj. Następnie włóż do zamrażarki.
Masę można przed zamrożeniem wymieszać z ulubionymi dodatkami: surowym kakao (lody czekoladowe), orzechami, owocami czy bakaliami. Lody świetnie smakują polane odrobiną syropu klonowego i posypane orzechami.
zakochałam się w nich, a co dopiero jak spróbuję :) czytając składniki coraz bardziej nabieram na nie ochotę! :)
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuń