środa, 25 czerwca 2014

Gryczana Granola Pekan & Śliwka (raw vegan)

Chrupiąca i słodka Granola z gryki jest sycąca, pyszna i zdrowa. Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. To doskonała propozycja na śniadanie. 
Z malinami i mlekiem migdałowym lub z musem jabłkowo-figowym. 
Wybór należy do Ciebie :)

Składniki:
Granola
- 1 i 1/2 szkl. niepalonej kaszy gryczanej
- 1 szkl. suszonych śliwek
- 1/2 szkl. orzechów pekan
- 2 łyżki syropu klonowego
Mus jabłkowo-figowy (2 porcje)
- 2 jabłka
- 2 figi
- 1/2 szkl. mleka roślinnego (najlepiej własnej roboty)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie) 



Wykonanie granoli:
Przygotowanie kaszy gryczanej
1. Zalej na noc kaszę gryczaną wodą.
2. Na następny dzień wylej wodę i przepłucz kaszę. Powtarzaj tę czynność 2 razy dziennie.
3. Po 2 dniach kasza powinna lekko kiełkować. Wtedy wypłucz ją dokładnie ostatni raz, wysyp kaszę na gazę i zostaw do wysuszenia.

Na słońcu trwa to bardzo krótko (na tarasie, balkonie czy na parapecie w kuchni) albo w suszarce do warzyw czy w otwartym piekarniku, max 45 st.C. Po wysuszeniu jest chrupiąca :). Sama kasza nie ma żadnego smaku.

Połącz kaszę z pozostałymi składnikami granoli i gotowe :).

Kolejne kroki
Miksuj składniki musu. Przełóż do miseczki (albo słoika) posyp granolą. Smakuje też świetnie z pokrojonym bananem

Wskazówki
Kasza nadaje się już do przygotowania granoli po 4 godzinach moczenia. Ja robię to trochę dłużej, ponieważ lubię lekko skiełkowaną.


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo :). Granola z gryki jest bardzo sycąca i smaczna :)

      Usuń
  2. no cóż - jak najszybciej zabieram się za wyrób domowej granoli w takim razie, ta z gryki jeszcze bardziej mnie kusi niż z owsa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF