Chrupiąca i słodka Granola z gryki jest sycąca, pyszna i zdrowa. Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. To doskonała propozycja na śniadanie.
Z malinami i mlekiem migdałowym lub z musem jabłkowo-figowym.
Wybór należy do Ciebie :)
Wybór należy do Ciebie :)
Granola
- 1 i 1/2 szkl. niepalonej kaszy gryczanej
- 1 szkl. suszonych śliwek
- 1/2 szkl. orzechów pekan
- 2 łyżki syropu klonowego
Mus jabłkowo-figowy (2 porcje)
- 2 jabłka
- 2 figi
- 1/2 szkl. mleka roślinnego (najlepiej własnej roboty)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)
Wykonanie granoli:
Przygotowanie kaszy gryczanej
1. Zalej na noc kaszę gryczaną wodą.
2. Na następny dzień wylej wodę i przepłucz kaszę. Powtarzaj tę czynność 2 razy dziennie.
3. Po 2 dniach kasza powinna lekko kiełkować. Wtedy wypłucz ją dokładnie ostatni raz, wysyp kaszę na gazę i zostaw do wysuszenia.
Na słońcu trwa to bardzo krótko (na tarasie, balkonie czy na parapecie w kuchni) albo w suszarce do warzyw czy w otwartym piekarniku, max 45 st.C. Po wysuszeniu jest chrupiąca :). Sama kasza nie ma żadnego smaku.
Połącz kaszę z pozostałymi składnikami granoli i gotowe :).
Kolejne kroki
Miksuj składniki musu. Przełóż do miseczki (albo słoika) posyp granolą. Smakuje też świetnie z pokrojonym bananem
Wskazówki
Kasza nadaje się już do przygotowania granoli po 4 godzinach moczenia. Ja robię to trochę dłużej, ponieważ lubię lekko skiełkowaną.
Pyszne śniadanko
OdpowiedzUsuńBardzo :). Granola z gryki jest bardzo sycąca i smaczna :)
Usuńno cóż - jak najszybciej zabieram się za wyrób domowej granoli w takim razie, ta z gryki jeszcze bardziej mnie kusi niż z owsa :)
OdpowiedzUsuń