Czarny ryż należny do czołówki najzdrowszych produktów świata. Zaledwie jego jedna łyżka zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, zwanych antocyjanami niż taka sama ilość borówek amerykańskich czy jagód. Ma też więcej błonnika i witaminy E, przy znacznie niższym poziomie cukrów. Ponadto ma wysoką zawartość żelaza, magnezu, cynku i witamin z grupy B. Mogę jeszcze tylko dodać od siebie, że jest przepyszny :).
- 1 i 1/2 kubka czarnego ryżu (ja użyłam tajskiego)
- 1 słodka papryka
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 kubka orzechów nerkowca (lekko podprażonych)
- 1 mały pęczek drobnego szczypiorku
- pęczek kolendry
Dressing
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki (chili)
- sól
Wykonanie:
1. Ugotuj ryż na parze (50 minut), pamiętając, że należy wcześniej moczyć ziarna co najmniej 5 godzin.
2. Paprykę i awokado pokrój w średniej wielkości kostkę, a szczypiorek i kolendrę posiekaj. Połącz z ryżem i orzechami.
3. Przygotuj sos do sałatki, a następnie polej danie i dobrze wymieszaj.
Smacznego!
Więcej o właściwościach czarnego ryżu tutaj (źródł: www.urodaizdrowie.pl)
3. Przygotuj sos do sałatki, a następnie polej danie i dobrze wymieszaj.
Smacznego!
Więcej o właściwościach czarnego ryżu tutaj (źródł: www.urodaizdrowie.pl)
pyszności! zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńCzarny ryż jest przepyszny, ale drogie to cholerstwo... Dlatego jem go od święta. Chętnie przypomniałabym sobie jego smak w takiej sałatce :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, jest rzeczywiście dość drogi, ale myślę , że od czasu do czasu można z niego sobie coś wyczarować :). Zakochałam się w tym ryżu w Tajlandji. W jednej z zapomnianych (przez turystów) wiosek, na porannym targu kupowałam taki ryż. Idealnie ugotowany, posypany prażonymi wiórkami kokosowymi i zapakowany w liść palmowy. Bajka :)
UsuńFakt pyszny ryż. Danie prezentuje się pięknie na tym talerzu :-)
OdpowiedzUsuńGotowany ryż to już nie jedt danie raw...
OdpowiedzUsuń